Оказването на натиск върху медии и преследването и арестуването на журналисти продължават да бъдат сред основните причини за изключително тежката медийна обстановка в Турция, пишат от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в своя годишен обзор на медийния климат в югозточната ни съседка.

През 2017 г. различни журналистически асоциации и съюзи в Турция, чиито членове осъзнават необходимостта от съвместни действия срещу атаките, насочени към медии и журналисти, продължиха общата си борба под надслов „Не може да има свободно общество без свободна журналистика“.

Турция продължава да бъде сред страните с най-много журналисти в затвора, като според различни оценки броят им надхвърля 140 към ноември 2017 г. Именно затова журналистическите организации в страната, включително местната секция на АЕЖ, отделят голяма част от времето и усилията си в провеждането на кампании с цел освобождаване на несправедливо задържани журналисти.

Съдебните процеси срещу представители на вестниците „Джумхюриет“ и „Сьозджю“ привлякоха най-много внимание на международно ниво през 2017 г., пише АЕЖ. Последните няколко месеца донесоха и няколко положителни новини в тази връзка: Кадри Гюрсел от „Джумхюриет“ беше освободен през септември, а колегата му от „Сьозджю“ Гокмен Улу беше пуснат на свобода през ноември. Въпреки това в затвора остават още петима журналисти на двата ежедневника.

Много от другите турски журналисти зад решетките могат да бъдат осъдени по обвинения в принадлежност към въоръжени организации и участие в опита за преврат през юли 2016 г., като в повечето случаи няма никакви доказателства освен техни статии и коментари.

Друг ключов фактор, подкопаващ свободата на журналистите в Турция, е високият риск от принудителна загуба на работа. Съюзът на турските журналисти изчислява, че около 2 500 журналисти и други медийни служители са загубили работата си от юли 2016 г. насам, като в много от случаите причината е принудително закриване на медии.

На 14 юни 2017 г. Кемал Кълъчдароглу, лидер на опозицията в страната, започна „Марш за справедливост“ от Анкара до Истанбул в отговор на задържането на Енис Бербероглу, член на Републиканската народна партия (CHP) и бивш главен редактор на в. „Хюриет“.

На 29 август 2017 г. Доган Тълъч, почетен президент на АЕЖ и член на турската секция на асоциацията, се включва в конгреса за справедливост в провинция Чанаккале в Западна Турция. По време на събитието той изнася реч пред около 7 000 души, в която водещи теми отново са свободата на печата и журналистите в затвора.

Въпреки че интернет остава най-ефективният, ако не и единствен, начин за изразяване на лична позиция по важни въпроси, АЕЖ отбелязва, че турските власти начело с президента Реджеп Тайип Ердоган продължават да ограничават свободите на гражданите онлайн. Показателен за обстановката в страната е фактът, че от април 2017 г. достъпът до Wikipedia на територията на страната е забранен. В същото време се водят разследвания срещу стотици граждани във връзка с нанесени обиди по адрес на президента и други държавни органи в социалните мрежи.

Целия материал на АЕЖ за медийната обстановка в Турция можете да прочетете на английски език тук.

Снимка: aej.org