„Медии и бежанци: отговорното отразяване“ – ВКБООН и АЕЖ-България организират дискусия с редактори

276

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) организират дискусия с редактори за отразяването на темата „бежанци“ на 29 април, вторник, от 10 часа в Червената къща.

По време на диалога, ще се обсъди мястото на темата за търсещите закрила и бежанците в медиите днес и дали има промяна в медийното отразяване от втората половина на 2013, когато извънредното положение беше сред основните новини.

Срещата ще продължи до 12 часа и ще бъде разделена на две части. В първата, екипът на АЕЖ-България ще направи кратък преглед на материалите за бежанците в медиите от началото на годината, а съвместно с международни кореспонденти ще представи насоките за отразяване на темата, прилагани на световно равнище. Втората част от срещата ще премине под формата на дискусия за принципите на отразяване с редактори от български печатни, електронни и интернет медии, които да представят подхода на екипите по въпросите на търсещите убежище в България. Ще бъде обсъдена и възможността за приемане на професионални насоки в отразяването на темата „бежанци“.

Модератор на събитието ще бъде журналистът от БНР и член на АЕЖ-България Ирина Недева.

За допълнителни въпроси и регистрация можете да пишете на [email protected]  и [email protected]

Повече по темата:

В пика на извънредната ситуация, в следствие на засиления бежански поток в края на октомври 2013 г., Асоциацията на европейските журналисти-България организира дискусия с представители на медиите и неправителствения сектор. Беше представен анализ на медийното отразяване в онлайн пространството, който разкри безпрецедентен интерес към чуждите граждани, търсещи закрила на българска територия. Според проучването, най-коментираните теми, свързани с бежанците бяха заплахите за националната сигурност, тероризма и здравето на българските граждани. В рамките на срещата експерти от неправителствения сектор направиха своите препоръки към журналистите при отразяване на проблемите на една от най-уязвимите социални групи у нас- хората търсещите закрила.