Асоциацията на европейските журналисти – България отбелязва с недоумение решението на вестник “Труд” да постави като челно заглавие на броя си от 16 юли псевдонаучно твърдение, което насажда омраза. Всеки, преминал край будка за периодичен печат и  погледнал първа страница на вестника в понеделник, е видял с огромни букви да пише: “Чумата донесли бежанци от Турция”.

В текста става ясно, че това е подозрение на някои от местните животновъди, които всъщност не могат да си обяснят как заразата по животните ги е достигнала.

Ролята на медиите е да проверяват фактите и да служат на обществения интерес, като разбиват противоречащи на науката митове. Ако това беше направено, трябваше да се посочи как според експертите се разпространява PPR вирусът и какви са хипотезите за възникването на огнището.

 В статията са цитирани редица представители на организации и институции, но не е потърсено мнението им точно по този въпрос. Вместо това непроверено твърдение на хора без квалификация е изведено в заглавие, което го официализира като факт.

Подобно действие освен погрешни представи как се разпространява заразата и какви са адекватните мерки за ограничаването й, насажда и ксенофобия. В ситуация, когато голяма група от граждани е решила да вземе нещата в свои ръце и да попречи на държавните институции да изпълнят предвидените мерки, е абсолютно недопустимо тази енергия да се канализира и да се насочва срещу напълно невинни хора.

 За съжаление, в последните дни, видяхме как традиционните медии трудно успяват да се справят с тенденции, зародили се в социалните мрежи, каквато е чисто санитарно-ветеринарен въпрос да се превърне в междуетнически. Това внесе изключително силен ирационален заряд и вместо обществото да дискутира как най-ефективно да се защити животновъдството и поминъка на стопаните не само в този регион, но и в цялата страна, се появиха откровено нацистки конспиративни теории за това как се цели “обезбългаряване” на региона и заселването му с мигранти, как външни сили (Европейският съюз/Западът) плащат за това, как самолети с бежанци кацат тайно на военно летище край Ямбол. Разпространиха се и снимки на част от служителите, работещи на място за ограничаването на заразата, с коментара, че тези хора са от ромски произход и заключението, че щом е така, очевидно става дума за атака срещу “българщината”.

Заради изключително бързото и лесно разпространение на подобни наивни теории, които обаче имат своята аудитория, отговорност на медиите е да предоставят проверена и балансирана информация и винаги да търсят компетентни мнения. Наличието на няколко авторитетни ветеринарни факултета в България и традициите, които има страната в тази област, предполагат лесен достъп до експерти на високо ниво. Абсолютно безотговорно е при подобен потенциал, медия да застава зад анонимни твърдения на хора без необходимите познания.