2544451047_fb6b720baa_bИнтензивното политизиране на медийната среда през последните няколко години сериозно усложнява работата на журналистите. Мнозина описват днешния период като време на пропагандна или информационна война между привържениците на различни интереси и идеологии. Битката за внимание и определяне на дневния ред се изостря всекидневно и много от участниците в нея смятат, че целта оправдава средствата. Имайки предвид, че се очаква развитието на технологиите и социалните медии, сливането на медийни и политически интереси и поляризацията на обществото да усложнят още повече настоящата обстановка, медиите и журналистите по целия свят трябва час по-скоро да преосмислят поведението и отговорностите си.

Две събития покрай стъпването в длъжност на Доналд Тръмп илюстрират перфектно някои от аспектите на информационната война. На 26 януари главният стратег на Белия дом Стив Банън даде израз на това, което мнозина усещат и знаят от доста време, заявявайки следното: „Вие сте опозиционната партия. Не Демократическата партия […] Медиите са опозиционната партия.“ Коментарът на Банън е в синхрон с позицията на Тръмп, който по-рано обяви, че е във война с медиите. Малко след встъпването в длъжност на Тръмп пък неговата съветничка Келиан Конуей обяви, че администрацията работи с „алтернативни факти“ относно броя присъствали на церемонията.

Както пише Дана Бойд, преподавател в Нюйоркския университет и изследовател в областта на технологиите и обществото, американските медии отразиха тези събития, както отразяват всяко друго събитие, под претекст, че се стремят към „обективност“. Много хора, които ценят медиите, гледаха с широко отворени очи и се опитваха да преценят от кои новини трябва да се ужасяват най-много. Малцина обаче са тези, подчертава Бойд в анализа си за Medium, които осъзнават същността на проблема, а именно, че медиите са се превърнали в пионка в една голяма информационна война. Новинарските агенции, обучени да се концентрират върху отразяването на информация и поддържането на определени стандарти, не са достатъчно подготвени да разберат ролята си в тази война и влиянието, което оказват чрез решенията и действията си, върху начина на нейното провеждане.

Според Бойд ключът към разбирането на тази информационна война и ролята на медиите в нея не са т.н. фалшиви новини, а растящият капацитет на онези групи, които отдавна се стремят да разделят обществото и да всяват омраза.

„Те се развиват в крак с информационната среда и придобиват умения за използването на най-различни инструменти в преследването на власт, социално положение и внимание, а търсещите прогресивен и достъпен дневен ред, които искат да надделеят над това племенно поведение и да създадат един по-силен съюз, изостават“, заключава Бойд.

Снимка: Flickr