Асоциацията на европейските журналисти-България остро възразява срещу начина на отразяване в част от българските медии на убийството на Яна Кръстева. Намираме за особено притеснителен опита на пресцентъра на МВР да скрие това престъпление от обществото, вероятно с цел да не бъдат помрачени информациите за успехите на полицията в борбата с престъпността.

Не по-малко притеснителни са обаче опитите на няколко издания да омаловажат ужасното престъпление, случило се в самия център на София и за което няма никаква гаранция, че няма да се повтори.

С тревога откриваме, че методите, използвани за манипулиране на общественото мнение, далеч не се прилагат за първи път, а от години са се превърнали в своеобразен патент на МВР и определени медии.

Сценарият е един и същ. Жертвите на престъпления се маргинализират. Това най-често се случва, като в информацията се добавя уточнението, че пострадалият е криминално проявен или е от ромски или друг малцинствен произход. Държим да отбележим, че криминално проявен не е юридически термин. От гледна точка на правото говорим за осъждани и неосъждани лица, а не за криминално проявени и за некриминално проявени. Също така, етническият произход не би трябвало да се споменава, освен при престъпленията на расова или етническа основа.

В случая с Яна Кръстева, поради невъзможност за представяне на жертвата като криминално проявена или числяща се към определено малцинство, се прави опит за маргинализацията й чрез изнасяне на компрометиращи данни от биографията й. “Надежден” източник на информация са разкази на анонимни съседи на жертвата.

Уважаеми колеги, АЕЖ-България Ви напомня:

Всеки живот е важен! Всяко убийство – ужасно! Всеки престъпник трябва да бъде намерен и наказан.

Без значение дали жертвата е криминално проявен, представител на малцинствата, българин или чужденец, пушач или непушач, справедливост трябва да бъде въздадена.

И мисията на всеки журналист, работещ в полза на обществото, е да изисква от властите да открият и накажат извършителя, а не да компрометира жертвата, превръщайки се в морален съучастник на престъпника.

 

Асоциация на Европейските журналисти-България

http://www.aej-bulgaria.org/

За допълнителна информация:

0889 38 86 19

[email protected]

Иван Радев

0899816825

[email protected]

Камелия Иванова