Frein„И в литературата, и в журналистиката, не може да се избяга от субективизма. Журналистът трябва да притежава въображение, за да може да се постави на мястото на хората, за да разкаже една история“, каза британският писател, драматург и журналист Майкъл Фрейн по време на срещата си с български журналисти, организирана от АЕЖ-България в сътрудничество с център за култура и дебат „Червената къща“. В дискусията взе участие и неговата съпруга – биографът Клер Томалин. Модератор  беше журналистът, писател и член на УС на АЕЖ-България Димитър Кенаров.

Майкъл Фрейн подчерта, че в съвременния свят по-голяма заплаха за свободата на медиите не е държавната цензура, а богатите личности, които притежават медии и умело ги използват, за да бранят лични и бизнес интереси. Друго сериозно предизвикателство е автоцензурата, която най-често представлява страх от загуба на аудитория в контекста на дигиталните медии. Според Майкъл Фрейн изключително важно е да запазим свободата на изразяване на лично мнение без това да означава непременно, че то ще накърни нечии чувства и достойнство.

Фрейн започва журналистическата си кариера като колумнист за Манчестър Гардиън, като по-късно се прехвърля в Обзървър. Според него е изключително важно всеки писател да работи няколко години и като журналист, за да може да се запознае със света по-отблизо, а не просто през призмата на литературата. Според него добрата журналистическа работа е като доброто художествено писане. Той вижда промяната в съвременната журналистика във факта, че журналистите имат много по-голям достъп до информация през Интернет и огромни бази данни, с които помагат да се изгради една по-цялостна картина на съвременното общество, на сложните икономически и политическите процеси. В същото време Фрейн отбеляза, че малките, човешки истории не са забравени и това е изключително важно.IMG_6765 IMG_6739 IMG_6735 IMG_6734 IMG_6733 Invitations