Лятно училище за разследваща журналистика в Албания

112

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) и Медийната програма Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер” организират лятно училище за разследващата журналистика в Дуръс, Албания. Събитието ще се проведе в периода 23-29 август тази година.

Програмата ще се фокусира около техники за разследване на корупционни схеми, както и работа с бази данни и работа с информация с отворен код. Водещ обучител ще бъде редакторът от Reuters Блейк Морисън. Сред лекторите са Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe и Миранда Патручич от the Organized Crime & Corruption Reporting Project (OCCRP).

Ограничен брой стипендии за участие в обучението ще бъдат предоставени на кандидати от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Косово, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия. Изискването към тях е д имат поне 3 години професионален опит като журналисти. Крайният срок за кандидатстване за стипендия е 25 юли, докато кандидатстващите на общо основание могат да направят това до 12 август. Повече информация ще намерите тук.