1200px-Mostar_Old_Town_Panorama_2007Български студенти по журналистика могат да кандидатстват за участие в лятно училище в Босна и Херцеговина от 31 юли до 14 август тази година. Инициативата се нарича Young reporters France – Balkans и се организира за първа година от френския журналистически кооператив We Report и асоциацията Profession Pigiste с подкрепата на Министерството на външните работи на Франция. Целта е млади журналисти от Балканите и Франция да работят заедно на терен и да подготвят свои репортажи на тема независимост на пресата и младежта.

Участниците ще прекарат по няколко дни в Сараево, Мостар и Тузла. Техни ментори ще бъдат журналистите Матю Мартиньери, Дафне Гасталди и Алберто Кампи от We Report, както и илюстратора Emdé. Младите журналисти могат сами да изберат формата на своите репортажи, а именно видео, аудио, текст или фотография. Селектираните участници трябва да внесат такса от 50 евро, всички останали разходи за път, настаняване, храна и коучинг се покриват от организаторите.

Крайният срок за кандидатстване е 15 април, като е нужно да изпратите автобиография и мотивационно писмо на този адрес: sa[email protected]. Работните езици са английски и френски.

Снимка: Ramirez