Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения.

Повод за реакцията ни е видеозапис от откриването на мотосезона в събота в София, на който се вижда как моторист целува репортерка Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивира постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.

Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида.

Въпреки че в случая нашата колега Божила Симова заявява, че не се чувства обидена, а освен това е получила и публично извинение от въпросния мъж, обръщаме внимание, че неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния.

В позиция, изпратена до АЕЖ-България, Симова посочва:

Благодаря на всички за загрижеността и подкрепата, включително и на колегите ми от Bulgaria ON AIR, които застанаха зад мен. Безспорно, защитата на неприкосновеността на журналистите е изключително важна и ключова, за да можем да упражняваме качествено професията си – да задаваме въпроси, да търсим и да получаваме отговори. Само по този начин медиите могат да гарантират, че обществото ще бъде добре информирано.

Приех случая с „целувката“ като професионалист, който осъзнава, че действието беше по-скоро ирония, а не атака, макар че не намирам за уместно изразяването ѝ по този начин. Получих и официално извинение от името на мотористите от „София райдърс“. Затова и не смятам да предприемам последващи действия. Въпреки това, такова поведение спрямо журналисти, а и спрямо всеки, практикуващ професията си, категорично не трябва да бъде насърчавано. Личната неприкосновеност е фундаментално право на всеки човек, което трябва да бъде защитавано.

Още веднъж благодаря за подкрепата!“

От Investor Media Group ни изпратиха писмено становище, в което изразиха пълната си подкрепа към колегата Божила Симова и защитата на личната неприкосновеност, както на журналисти, така и на представителите на други професии.

Не на последно място, АЕЖ обръща внимание на примера, който известни личности дават. С поведението си Кубрат Пулев насърчи много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си. Подходящо би било Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”.

Напомняме, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права.

*Позицията е обновена с изявление от Божила Симова и Investor Media Group