6191870394_af017d294b_b„Преди пет години имах мечтаната работа. Бях кореспондент на ABC News в Близкия изток. [В един момент осъзнах], че в стената има пукнатина, проблем в нашия сектор, който трябва да разрешим. Пристигнах в Близкия изток в края на 2007 г., приблизително в средата на войната в Ирак. [Тогава обаче] вече беше почти невъзможно да намерите телевизионни репортажи за Ирак. Отразяването беше намаляло във всички медии, а над 80% от репортажите, които все пак се появяваха на екран, бяха за нас. Пропускахме историите за Ирак, за хората, които живеят там, и за това, което им се случваше под натиска на войната.“

Така започва лекцията си в рамките на серията TED американската журналистка и медиен предприемач от арменски произход Лара Сетракян, в която тя хвърля светлина върху днешните предизвикателства пред медиите и предлага три потенциални решения.

Сетракян е журналист с дългогодишен опит като кореспондент на ABC News и Bloomberg Television в Близкия изток. Та осъзнава, че големите медии пропускат ключови тенденции и събития. Напуска работа и през 2012 г. и става основател и изпълнителен директор на News Deeply – медийна група, която представя значимите и недостатъчно отразявани истории, които оказват влияние върху случващото се по света. News Deeply е пример за нов медиен модел, при който екип от журналисти и редактори създават платформи, фокусирани върху конкретна тема от обществено значение, като предлагат информация с добавена стойност и отделят фактите от пропагандата. Към момента платформите на News Deeply включват Syria Deeply, Arctic Deeply, Water Deeply, Ebola Deeply, Refugees Deeply и Women & Girls.

Основното послание на Сетракян е, че повечето медии не отразяват в дълбочина събития и теми, които засягат милиони хора. Когато все пак го правят, те предлагат предимно гледната точка на Запада за сметка на личните истории на най-потърпевшите.

Войната в Ирак далеч не е единственият пример за събитие от глобално значение, което медиите забравят твърде бързо, посочва Сетракян. Войната в Афганистан и Сирия, климатичните промени и кризите в системата на здравеопазването са все теми, които медиите би трябвало да отразяват далеч по-регулярно, задълбочено и критично, отколкото го правят днес. Сетракян определя тези и други подобни теми като значими за цялото човечество, защото те оказват сериозно влияние върху живота ни и дори могат да ни погубят, ако не се вземат необходимите мерки. Ето защо отразяването на подобни събития и явления е от жизненоважно значение за всички нас в дългосрочен план. Както отбелязва Сетракян, няма как да се справим с проблеми, за които нямаме достатъчно достоверна информация и гледни точки и които не можем да следим в реално време.

След като диагностицира проблема, Сетракян предлага три решения за подобряване на работата на медиите. Би било добре да помислим върху идеите ѝ, защото тя е журналист и медиен предприемач със сериозен опит, който не просто говори за необходимостта от промени в медийната среда, а лично допринася за тях.

Медиите трябва да си сътрудничат по-ефективно с местни журналисти

Сетракян е категорична, че медиите, които искат да предлагат висококачествена и достоверна информация за събития в различни точки на земното кълбо, трябва да си сътрудничат по-ефективно с местни журналисти. Медиите трябва да спрат да третират местните журналисти като фиксъри, които им осигуряват телефонни номера и друга полезна информация, и да започнат да ги възприемат като истински партньори. Местните журналисти могат да допринесат за по-пълноценното отразяване на военни конфликти, борбата с вируси като Ебола, миграционната криза и други явления от подобен мащаб чрез ценните познания, които притежават, и с това, че се намират в центъра на събитията.

Медиите трябва да осъзнаят своята отговорност

Медиите трябва да полагат своебразна Хипократова клетва, казва Сетракян, като обещават да вършат задълженията си професионално, без да излагат отделни хора или групи в опасност.
„Журналистите трябва да са твърди“, подчертава американската журналистка. „Трябва да казваме истината, но също така трябва да сме отговорни. Трябва да отговаряме на собствените си идеали и да осъзнаем, че действията ни потенциално могат да навредят на обществото. Можем да работим по-добре […], но трябва да признаем предходните си грешки и да се ангажираме да не ги повтаряме следващия път. Става въпрос за избор. Трябва да устоим на изкушението да използваме [страха на хората] с цел по-високи рейтинги. Този избор трябва да бъде направен от отделните продуценти на новини в отделните редакции.“

Медиите трябва да отразяват събитията в цялата им комплексност

Третата стъпка, която медиите трябва да предприемат според Сетракян, е да прегърнат сложността на проблемите, които срещаме в ежедневието си, и да ги представят задълбочено и критично, а не повърхностно, защото лесните обяснения не са точни обяснения. Тя смята, че медиите трябва да намерят средствата и ресурсите да отразяват комплексни теми и събития по разбираем за хората начин.

Въпреки огромните предизвикателства, Сетракян вярва, че медиите и журналистите могат да отговорят на високите очаквания към тях. „Аз съм трудолюбив оптимист. Вярвам, че можем да поправим счупеното. Всички искаме да го направим. Има страхотни журналисти, които вършат страхотна работа – просто се нуждаем от нови формати. Вярвам, че е дошъл моментът да се събудим и да преомислим какво можем да направим. Вярвам, че можем да поправим счупеното. Знам, че можем да поправим новините. Знам, че си струва да опитаме, и искрено вярвам, че в крайна сметка ще се справим.“

Снимка: Flickr