Крайният срок за участие в анкетата за свободата на словото, която провежда Асоциацията на европейските журналисти – България, се удължава с още пет дни до 10 юни. Каним всички действащи журналисти да се включват в попълването, за да имаме възможно най-представителните резултати за свободата на изразяване и състоянието на журналистическата професия у нас.

„Това проучване е единственото по рода си в България, което прави опит да бъде вътрешно огледало на нашата професионална общност. С него целим да видим кои са очертаващите се проблеми в медийната среда и какви са предизвикателствата, които влияят индивидуално на журналистите в стремежа им да работят качествено“, каза Ирина Недева, председателка на АЕЖ-България.

Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат наблюдавани и ефектите, които оставят върху журналистите: пандемията, военният конфликт в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са съдебните преследвания срещу журналисти, т. нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP).

Резултатите от последните анкети можете да видите тук: 2011, 2013, 2015, 2017, 2020. АЕЖ-България гарантира анонимността на мненията и оценките в изследването, чиито резултати ще бъдат огласени в доклад през есента. Събраната информация ще се използва само в обобщен вид, а попълването на въпросника отнема около 20 минути. Събирането и обработката на данните се осъществява съвместно с агенцията за социални проучвания Алфа Рисърч.

Ако вие сте журналист или медиен експерт, споделете личните си наблюдения и попълнете анкетата на АЕЖ до 10 юни 2022 г.

Анкетата се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, обработването и представянето на резултатите е на АЕЖ-България и по никакъв начин не може да се приема, че отразява гледната точка на финансиращата организация.