invitationСпомняте ли си, как снимката на германеца Андреас Гюнтер Лубиц обиколи медиите, и стигна до него заедно с информацията, че е загинал, убивайки 150 пътници в самолет. Единствената вина на младия Гюнтер се оказва съвпадението на името му във Facebook с това на втория пилот на „Джърмънуингс“, причинил трагедията във Френските Алпи. Подобни грешки са част от безкритичното ползване на социалните мрежи от журналистите. Тази практика все повече дискредитира медиите като достоверен източник на информация и често ги превръща в оръжия на военна и политическа пропаганда.

Навлизането на социалните мрежи като основен източник на информация за журналистите поставя всеки ден редица въпроси пред тях: Наистина ли тази снимка е от мястото на събитието или е фотошоп? Мога ли да бъда съден ако използвам видеото на потребителя Х без да се свържа с него? Застрашавам ли достойнството на детето У ако пусна снимката на този конкретен потребител?

Всички тези въпроси ще търсят своите отговори по време на конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи”, организирана от Асоциацията на европейските журналисти-България. Събитието е подходящо както за журналисти и медийни експерти, така и за комуникационни специалисти, студенти и работещи в неправителствения сектор.

Регистрирайте се за участие тук!

Специален гост на конференцията е Сам Дъбърли, един от основателите на проекта Eyewitness Media Hub, подкрепен от Google News Lab. Eyewitness Media Hub работи за коректното използване на потребителско съдържание в социалните мрежи от медиите, а именно: как се проверява истинността на съдържанието, как се третират авторските права, кои са основните етични казуси в отношенията с потребители на социалните мрежи.

Българският опит и казуси по темата ще дискутират журналисти, специализиращи във верификацията на потребителско съдържание – Йордан Йорданов, от „Господари на ефира“ на Нова телевизия и главен редактор на gospodari.com, Велислава Попова от Дневник.бг, Татяна Павлова – редактор в телевизия BiT с предишен опит от BTV и Нова телевизия. Модератор на дискусията е експертът по онлайн медии и дигитален маркетинг Жюстин Томс.

Правни казуси по темата авторски права в социалните мрежи ще представи адвокат Емил. А. Георгиев в кратко видео включване. Практически насоки за установяване на фалшиви профили, имейли и проверка на източниците на информация в дигиталното пространство ще даде Христо Петров от Асоциация на европейските журналисти-България.

Първи резултати от  международния проект Pheme за врефикация на информация от социалните мрежи ще бъдат представени от българския партньор на проекта Ontotext. Конференцията ще бъде закрита от Томислав Симпович, основател на мобилната платформа за гражданска журналистика Colombio. Той ще говори по темат „Можем ли да променим посоката информационния поток?“

Конференцията се провежда с подкрепата на фондация „Америка за България” и генералния спонсор VIVACOM.
Кога и къде: Събитието ще се проведе на 11 ноември 2015 г. от 9.30  във Vivacom Art Hall, ул. “Ген. Йосиф В. Гурко”

Превод: Презентациите на чуждестранните лектори са на английски език, не се предвижда превод!

Програма:Програма 11.11.2015
Вход: Участието в конференцията е безплатно, но предварителната регистрация е задължителна, като можете да се регистрирате онлайн на този линк до 10 ноември.

Sam_BTatyana_BVelislava_BJordan_BJusline_BPetrov_BEmil_B