Антикорупционният фонд (АКФ) ще връчи своите първи награди „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ на 9 декември 2020 г., Международния ден за борба с корупцията.

Наградите ще отличат смели журналисти и разследвания, които през изминалата година са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

В конкурса има три категории:

  1. Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат присъдени Голяма награда (1000 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и Специална награда (800 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);
  2. Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото – 600 лева;
  3. Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото – 500 лева.

До 5 декември журналисти от печатни, електронни и онлайн медии могат да бъдат номинирани или да се самономинират за наградата. Повече за процедурата за номиниране ще намерите на този линк. Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации.