Защо го правим?

Ние вярваме, че младежите са пълни със страхотни идеи. Вместо да им казваме като възрастни за кое е важно да се борят, сега искаме да чуем кое те смятат за важно. Защото младите имат право на мнение! Затова каним теб, тийнейджъра, да се включиш в конкурса за медийно съдържание в социалните мрежи, с което да представиш твоя кауза, хоби или друга тема, която те вълнува.

Как?

Подготви кратко видео или подкаст с телефона си, фотогалерия с текст или кратка статия и ни разкажи за каузата си или хобито си. Специална категория в конкурса са и популярните “сторита” в Инстаграм и Фейсбук. Ако решиш да ни разкажеш за темата, която те вълнува, чрез “стори” – то в него можеш да включиш изображения, текст, видео и въобще всички функционалности, които двете платформи дават.

За да направиш съдържанието за всяка една от категориите възможно най-добро, ние сме подготвили онлайн помагало, което да ти даде кратки насоки за това как се прави атрактивен текст, видео или подкаст, как да ползваш снимки без да нарушаваш авторски права и да вземеш най-доброто от различните социални мрежи, без да прекрачваш границата на езика на омразата. Можеш да намериш помагалото тук! В него видео и радио журналисти, млади хора, експерти са включили своите “лесни рецепти” за направата на качествени материали, с които твоите послания ще изпъкнат в социалните мрежи. 

Предлагаме ти 5 категории, в които можеш да твориш. Ако решиш да направиш:

 1. Видео – то нека да е до 5 мин. дължина максимум;
 2. Подкаст (аудио) – също до 5 минути максимум 🙂 
 3. Фотогалерия (снимки) – не повече от 10 снимки с текст;
 4. Кратка статия (текст) – не излизай над 8000 знака, в интернет хората се уморяват да четат дълги статии;
 5. “Стори” (story) за социални мрежи на Виваком – За успешен storytelling се използва микс от снимки, видео и текст, а общият брой сторита е препоръчително да не надвишава 20. Както знаеш, този формат е наличен в социалните мрежи само за 24 часа, така че сторитата трябва да са ясни и грабващи вниманието. Всъщност, като всички предложения за всяка една от категориите 🙂 

Няма ограничение за брой материали. Те се изпращат на електронен адрес:  [email protected]  в срок до 28 февруари 2020 (00.00 ч.). Заедно с материала си, не забравяй да напишеш името си, възрастта си и от кой град си.

Какви са условията за участие?

Ако си между 8 и 12 клас, значи търсим точно теб! Но имай предвид, че в конкурса не допускаме материали, които нарушават чуждото достойнство, използват език на омразата, нарушават чужди авторски права. За да не попаднеш в някоя от тези ситуации, прегледай набързо първите няколко глави на помагалото “Правото ми на мнение! Създаване на съдържание за социалните мрежи”

Покажи ни пълния си потенциал – убедени сме, че си много креативен!

Какви са наградите?

 1. За най-добрите 10 участници наградата ще бъде участие в младежки Хакатон “Дигитални решения за медийна грамотност: Правото ми на мнение”, който ще се проведе в първата половина на април в София. За това вълнуващо приключение ще поканим и професионалисти, които ще работят с победителите, за да: 
 • научат подробности за дигиталния маркетинг, игровите модели, успешните видео продукции, подкасти и още иновации;
 • станат майстори в презентирането на идеите си по метода “elevator pitch”;
 • работят върху съвместен продукт за дигитално-медийна грамотност, който ще получи подкрепа от бизнеса и в последствие ще бъде разпространен в цяла България;
 1. Най-добрите ще имат възможността да се присъединят към екипа на младежката медия Teen Station
 2. Предвижда се популяризиране на материалите на участниците от конкурса и в дигиталните канали и социални мрежи на организаторите, които имат потенциал да достигнат огромна аудитория, вкл. младежка. 

За Хакатона: Накратко, става дума за двудневно събитие, в рамките на което ще се забавляваш много и ще работиш с други младежи от цялата страна и с изявени специалисти върху развитие на своите идеи, които да разпространят знанеито за дигитално-медийната грамотност до повече ученици в цяла България; ще научиш неща, които се учат само в иновативните компании и ще създадеш заедно с другите участници свой дигитално-медиен продукт, който ще получи подкрепа за реализацията си. 

Хакатонът ще се проведе в най-новото пространство за иновации в София: Резонатор (Resonator co-innovation hub). Всички участници в хакатона ще получат подарък безжични слушалки от Виваком!

Кои сме ние?

УНИЦЕФ България:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото вярваме,че всяко дете и младеж има право да живее, да просперира и да развие своя пълен потенциал – за един по-добър свят. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Ще ни откриеш във: Facebook, Twitter, Instagram и YouTube
И на сайта ни: https://www.unicef.org/bulgaria/

Асоциация на европейските журналисти-България:

Асоциацията на европейските журналисти-България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org). Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.

https://aej-bulgaria.org/ 

Резонатор:

Resonator е хъб за споделени иновации, който цели да засили духа на сътрудничество между различни сфери – както от тех сектора, така и тези извън него. Центърът среща малкия и големия бизнес с тесните специалисти, експериментаторите и артистите, за да могат заедно да създадат нов продукт, услуга или иновация. 

Resonator насърчава образователната и практическата работа в редица сфери. Пространството дава достъп на абонаментен принцип до различни лаборатории, оборудвани с висок клас технологии, електроника и др., както и до обучения, свързани с тях. Освен възможности за създаване на бързи прототипи с цел разработка на нови продукти (fast prototyping), посетителите на Resonator могат свободно да експериментират с технологии/устройства и да общуват с ентусиасти от други дисциплини. Resonator е разположен на площ от близо 800 кв.м. в бившата тютюнева фабрика до Руски паметник в столицата и разполага със зали за срещи и обучения за възрастни и за деца и юноши.

www.rsntr.com

Vivacom:

Със сигурност познавате VIVACOM като един от телеком операторите в България, които предоставят мобилни услуги, интернет и телевизия, както и голямо разнообразие от смартфони, таблети, слушалки и други умни „джаджи“. Но нашата работа е много повече от това! Светът на технологиите е необятен и много вълнуващ – и всеки ден се появява нещо ново. Дали ще е камера на телефон с изкуствен интелект за още по-страхотни снимки или очила с виртуална и добавена реалност за невероятно гейминг преживяване – имаме участие във всичко това. Ще се изненадате да разберете, че играем важна роля дори за „говорещите“ спирки на градския транспорт, които ви помагат да стигнете навреме за училище или среща с приятели. 

Това е малка част от удобствата на „умните градове“, които развиваме заедно с наши партньори. Технологиите имат все по-голяма функция в живота ни, а ние във VIVACOM се опитваме да ги покажем и обясним на достъпен език. Разгледайте профилите ни в социалните мрежи Инстаграм и Фейсбук. Надяваме се, че там ще откриете вдъхновение и за своите стори-та, които ще създадете в конкурса “Правото ми на мнение! Моите каузи в социалните медии”. Най-добрите ще бъдат публикувани в нашите профили и могат да достигнат до аудитория от близо 300 000 души. Авторското ви право е гарантирано. Вашето мнение и поглед към света е важно за нас – покажете ни го. 

Teen Station:

Независима медия, която обединява ученици от цялата страна. Говорим и слушаме, четем и пишем, снимаме себе си и всичко наоколо. Разказваме истории, споделяме любимата си музика, записваме подкасти на най-различни теми, редим галерии с вълнуващи кадри… Вижте ни, чуйте ни, а може да станете и част от нас. 

4000 души ни следват във Facebook. 740 в Instagram.

Различните подкасти на Teen Station стигат до стотици редовни слушатели в популярни платформи като: Spotify, Soundcloud, Mixcloud. По няколко хиляди уникални посещения месечно има в сайта ни teenstation.net. Непрекъснато расте мрежата от училища и ученици, които се включват в екипа ни. Освен в София, имаме активни автори в Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян. Отразяването на резултатите ще бъде в уебсайта и страниците на Teen Station в социалните мрежи.

www.teenstation.net