Асоциацията на европейските журналисти-България настоява Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да извърши всеобхватна проверка на разпространението на печатни медии в страната.

От години съществуват подозрения за монополизиране на този пазар от страна на близък до властта кръг със собствени интереси в издателската дейност. Това създава не просто изкривена ситуация на пазара, но и има сериозно отражение върху свободата на словото в страната.

През 2013 г. КЗК разрешава на „Табак маркет“ – търговската фирма на „Булгартабак холдинг“ да закупи най-големия разпространител на вестници НАР и още седем фирми в този сектор. Това според публикации в медиите от този период осигурява контрол върху близо 80% от разпространението на печатни издания. Концентрацията на собствеността е в кръга около фалиралата Кооперативна търговска банка, руската банка VTB, Цветан Василев и Делян Пеевски. Събитията, настъпили след сделката, говорят за още по-голяма концентрация на този пазар.

Тези подозрения се потвърждават и от скорошния случай със сатиричния вестник “Прас-прес”. Десетките сигнали на граждани, че не са могли да открият пилотния брой на вестника, както и публичните позиции на издателите му, че става дума за злоупотреба от страна на разпространителите на печатни издания, налагат навременна и задълбочена проверка.

Още със заглавието си новото издание се позиционира като критично към политическата ситуация, характеризираща се с обслужване на кръга около неуспелия шеф на ДАНС от страна на властта. По тази причина е твърде съмнително, че разпространителската мрежа би желала издание, осмиващо благодетеля ѝ, да става широко достояние.

Ако тези подозрения се потвърдят, означава, че сме свидетели на опит за фактическа цензура. Въпреки че в дигиталната епоха успехът на този опит изглежда съмнителен, не бива да забравяме, че България е страната в ЕС с най-голям процент от населението, което не използва интернет.

Тази част от обществото, както и всички останали български граждани имат гарантирано от конституцията право на информация. Комисията за защита на конкуренцията е държавният орган, упълномощен да провери ситуацията на пазара. Резултатът от тази проверка е важен не само с оглед на чисто пазарните правила, а и от тази на конституционните права на гражданите.