columbia-university-1463233511Iuw

Колумбийският университет, който е сред най-престижните висши учебния заведения в САЩ, организира безплатен онлайн курс Global Muckraking: Investigative Journalism and Global Media. Желаещите да научат повече за ролята на разследващата журналистика в борбата с корупцията и погазването на основни човешки права могат да се регистрират за участие в курса през системата за онлайн обучение на университета.

Курсът започва на 8 февруари 2017 г. и ще продължи пет седмици. От участниците се очаква да отделят между 3 и 5 часа седмично. Курсът предлага едновременно история на разследващата журналистика и въведение в основните предизвикателства пред разследващите журналисти днес. Участниците ще се запознаят с историите на журналисти от цял свят, които рискуват живота си в името на истината и общественото благо, и ще получат достъп до интервюта с разследващи журналисти и историци. Курсът ще обърне внимание и на тенденциите по отношение на иновациите в медиите.

Преподавател ще бъде Аня Шифрин, директор на специализацията по технологии, медии и комуникации в Columbia University School of International and Public Affairs и член на консултативния съвет на програмата за независима журналистика на Фондация „Отворено общество“. Шифрин има десетгодишен опит като журналист в Европа и Азия. Тя е редактор на Global Muckraking: 100 Year of Investigative Reporting from Around the World (New Press, 2014) и един от двамата редактори на From Cairo to Wall Street: Voices from the Global Spring (New Press, 2012).
Снимка: Columbia University