Благодарим на всички ученици, които се включиха в съвместната инициатива на УНИЦЕФ, АЕЖ-България, Teen Station, VIVACOM и Резонатор. Избрани са 15 ученици, които да продължат към финала в конкурса „Правото ми на мнение! Моите каузи в социалните мрежи“. Според условията на първия етап от конкурса, младежи между 14 и 18 години представиха своята кауза или хоби чрез медийно съдържание – видео, аудио подкаст, статия, фотогалерия, Инстаграм история (“стори”). Критериите, на които материалите трябваше да отговарят, са: спазване на основните принципи за създаване на медийно съдържание според помагалото „Правото ми на мнение! Създаване на съдържание за социалните мрежи“, потенциал за привличане на последователи в случай, че представят социално-значима кауза или потенциал за привличане на интерес в случай, че представят лично хоби.   

В конкурса участваха ученици от цялата страна и всички предложения бяха високо оценени от журито, тъй като показаха много знания и умения. Журито обаче трябваше да избере само 10 победители. Поради големия брой качествени материали обаче, организаторите решиха да допуснат 15 победители от първоначалното отсяване.  Те бяха избрани от жури от представители на УНИЦЕФ, АЕЖ-България, VIVACOM и Teen Station.

Финалистите продължават към следващия етап и ще участват в младежки хакатон “Дигитални решения за медийна грамотност: Правото ми на мнение”, който ще се проведе в най-новото пространство за иновации в София: Резонатор (Resonator co-innovation hub). Накратко, става дума за двудневно събитие, в рамките на което младежи, ще работят с изявени специалисти (ментори) в областта на видео-производството, подкаста, онлайн игрите, дигиталния маркетинг, иновативните презентации – така че да развият своите идеи по професионален и атрактивен начин, за да разпространят знанието за дигитално-медийната грамотност до повече ученици в цяла България. Менторите ще подготвят кратки информационни пакети, които ще бъдат изпратени до финалистите за тяхна подготовка, след което ще проведат и онлайн среща за стиковане на подходите и работа в екип. По време на самия двудневен хакатон на живо менторите също ще са на разположение на учениците и ще работят с тях, като им дават съвети и ценни указания за идейните проекти – с цел максимален ефект. По този начин финалистите ще създадат заедно свой дигитално-медиен продукт, който ще получи подкрепа за реализацията си. Освен развитието на нови умения, обогатяващи преживявания с топ ментори и шансът да са част от положителната промяна в полза на всички младежи в страната, всички участници в хакатона ще получат и подарък безжични слушалки от VIVACOM!

Финалистите по ред на получени брой точки от журито са:  Бейшан, 16 години от гр. Исперих; Анна-Мария, 16 години от град Русе; Владимир,  17 години от град София; Кристина, 14 години от град София; Мишел, 16 години от град Ловеч; Петър, 17 години от град Монтана; Кристиян, 15 години от гр. Русе; Емил, 17 години от град Русе; Йоана, 16 години от град София; Ангел, 16 години от град Варна; Димитрина, 17 години от град Пловдив; Десислава, 17 години от град Стара Загора; Галена, 17 години от град Пловдив; Василена, 15 години от град Карнобат; Дара, 16 години от град Дупница. 

ВАЖНО: Хакатонът беше предвиден да се проведе през месец април, но предвид обявеното извънредно положение в страната, ще бъде отложен до нормализиране на ситуацията. Всички участници и техните родители ще бъдат уведомени своевременно, за да осигурим сигурното, качествено и продуктивно протичане на събитието в най-добрия интерес на младежите. 

Организатори на конкурса и хакатона са УНИЦЕФ България, Асоциация на европейските журналисти-България, младежката медия Teen Station, VIVACOM и Резонатор. Съвменстната инициатива е насочена към повишаване на дигитално-медийната грамотност сред тийнейджърите чрез подкрепа на тяхната изява през каузите им и хобитата в социалните мрежи.