“Хеликоптер кръжи над Аботабад”, “Орешарски подаде оставка”. Когато тези две съобщения се появиха в туитър, едното “хвана вируса” на мрежата, стана viral, а другото щеше да мине незабелязано, ако не бе свързано с фундаментално събитие.

Как, кога и дали журналистите трябва да се доверяват на социалните мрежи? По темата разговаряме с доктор Ирина Темникова, доктор по компютърна лингвистика и изследовател в Катарския институт по информатика, гост в предаването „Медиатор“ на Асоциацията на европейските журналисти-България. Водещ в студиото е Методи Герасимов.

Според нея компютърните специалисти са по-назад от професионалните журналисти в преценката си дали дадена новина заслужава доверие. Все още самите хора са най-надеждното средство в определянето дали дадена информация е достоверно или не. “ За тази цел ние разработчиците боравим с редица опростени данни, като например кой съобщава новината, дали идва от влиятелен профил, как реагират хората – колко души опровергават, потвърждават или критикуват съобщението.  Определяме къде географски се намира потребителят. Проверяваме дали текстът е написан грамотно, в какъв стил е – дали е формален или пък са използвани емотикони.“, казва Ирина Темникова. (Подобни съвети към професионални журналисти за работа с туитър ще намерите в статията How to verify information from tweets: Check it out. Тя е част от обучителни материали на журналиста Стив Батри.)

При работа с визуални новини, като изображения и видео, за разлика от хората, които могат лесно да се подведат от монтажа на съответната новина, за софтуера е несравнимо по-лесно. Той просто анализира метаданни, при това в неизброимо по-голямо количество. Ето няколко онлайн ресурса в помощ на журналистите:

1. Verification Junkie – Помага генерално на журналистите да проверят информацията си от социалните мрежи. Това ги сближава с гражданската журналистика, чиято основна платформа са мрежи като Twitter и Facebook.

2. Geolocation Techniques – Mapping Landmarks – статия за геолокализацията на снимки, публикувани в интернет. Написана е от блогъра, занимаващ се с гражданска журналистика Brown Moses, в помощ на непрофесионални журналисти. Безработният англичанин се прочу в последните години като един от най-ревностните и достоверни изследователи на използваните в сирийската гражданска война оръжия. Негови материали и изследвания, базирани на публично достъпни източници, получиха гласност в медийнни разработки (като например във в. “Гардиън”) и експертни доклади (като този на Организацията за забрана на химическите оръжия).

3. Journalist’s Toolbox е блог на Асоциацията на професионалните журналисти в САЩ. Сайтът събира разнообразни онлайн ресурси в помощ на журналистите.

Предаването бе излъчено по блоградио „Землянка“ на 19 август.