FB_HealthSummitАсоциацията на европейските журналисти в България и Адвокатско дружество „Шаркова и партньори“ Ви канят на среща-дискусия на тема „Фалшивите новини в здравеопазването и медицината“. Дискусията ще се проведе на 02. 11. 2017г. , четвъртък, от 10.00ч. в Червената зала на Център за култура и дебат „Червената къща“ (ул. Любен Каравелов №15). Дискусията ще бъде открита от зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Здравната информация може да вреди, когато не е базирана на никакви научни доказателства и се използва с цел сензация. Такива примери са промотирането на лечение на рак със сода и отслабването с хранителни добавки, които са „препоръчани“ от известен лекар или пък са упоменати като „научни“ открития.

Фалшивите здравни новини могат да бъдат особено опасни, защото таргетират пациентите, които са податливи на заблуди и лесно могат да станат жертви на невярна информация. Какъв е антидотът срещу подвеждащата здравна информация? Как се разпознават фалшивите новини в медицината? Какви критерии трябва да ползваме, за да ги открояваме? Кой може да ни информира за здравето ни и как трябва да се предоставят здравни съвети в общественото пространство?

Здравната информация има и своите правни граници. Лечебните заведения и лекарите са ограничени в правото си да коментират и разпространяват факти за здравето на пациентите, а работещите със здравна информация (пиари, журналисти и др.) носят отговорността да познават и уважават тези ограничения.

Специален гост-лектор ще бъде Гергана Колева – специалист по здравни комуникации с опит в САЩ, в Световната здравна организация, а в момента – независим консултант в Испания по въпроси, свързани с комуникацията.

Входът е свободен за всички, които се интересуват от темата.

 

ПРОГРАМА

10.00 – 10.30 Регистрация
10.30 – 10.40 Официално откриване от зам. министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков
10.40 – 10.50 Представяне на проблематиката, целите на събитието и лекторите, Надежда Цекулова, здравен журналист
10.50 – 11.05 Коя информация е фалшива? Какви могат да бъдат последиците и щетите от фалшивите новини?, Ирина Недева, председател на АЕЖ-България
11.05 – 11.30 Фалшивите новини в здравеопазването, медицината и здравната информация – как да ги избягваме в работата си?, Гергана Колева, експерт по комуникации в здравеопазването
11.40 – 12.00 Конфиденциалност на здравната информация: правна рамка – адв. Мария Шаркова, експерт по медицинско право
12.00– 12.20 Добрата практика в публичната комуникация на лечебни заведения – Боряна Маринкова, експерт по маркетинг и ВО в здравеопазването
12.20 – 12.45 Дискусия

Събитието е част от проекта на Асоциацията на европейските журналисти-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.