hand-microphone-mic-holdВъпреки че основните журналистически принципи остават непроменени, работата на днешните журналисти се различава драстично от тази на предшествениците им преди няколко десетилетия.

Част от промените са резултат от все по-дълбокото навлизане на смартфоните, мобилните приложения и социалните медии не само в журналистическата професия, а практически във всяка една област на живота. Тези технологии променят процесите на създаване и консумиране на съдържание и принуждават медиите да търсят нови бизнес модели, които да им осигурят финансова устойчивост.

Значително променен е и контекстът на работа. Информационните технологии и бързият транспорт създават предпоставки (и очаквания) за отразяване на теми и събития от международно значение в реално време, което пък увеличава риска от грешки и неточности.

С какви умения и качества трябва да разполагат журналистите, за да вършат успешно работата си в тази постоянно променяща се среда? Редакторите на Columbia Journalism Review (CJR) са потърсили за отговор на този въпрос представители на някои от най-разпознаваемите медии в света. Отдолу ви представяме мнението на част от тях, а целия текст можете да прочетете на английски език тук.

Щефън Дж. Адлер
президент и главен редактор на Reuters

Ние търсим най-вече страхотни репортери, които обичат да достигат до дъното на нещата и имат уменията, креативността и упоритостта да го правят. Конкретните качества, които търсим, включват способност за работа с различни видове медии – видео, фотография, графики, социални медии, данни и, разбира се, текст. Силното писане е голямо предимство. За нас са важни и езиковите умения заради глобалното ни присъствие и необходимостта да отразяваме и да доставяме новини на повече от дузина езици (особено ценни в момента са китайски, японски, руски, арабски и немски). На последно място, но от ключово значение, успешният кандидат трябва да се придържа към Принципите за доверие на Reuters, а именно „интегритет, независимост и безпристрастност“. Това означава, че трябва да отразява бързо, но не набързо; да се стреми към коректност, но винаги да поправя грешките си; и да държи личните си виждания настрана в интерес на непредубедената журналистика.

Марти Бейрън
изпълнителен редактор на The Washington Post

Ние търсим хора, които ще бъдат и учащи, и учители: учащи в смисъл, че постоянно опитват да станат по-добри и по-информирани; учители в смисъл, че те могат да ни научат на нещо важно, което към момента не знаем. Търсим желание за работа в екип, защото в днешната журналистика разказването на истории по иновативни начини изисква от един журналист да използва уменията на много свои колеги. Добрите идеи са от съществено значение. Ето защо искаме доказателства, че кандидатите за работа ще донесат такива идеи със себе си и след това ще бъдат достатъчно инициативни, за да ги развият.

Едит Чапин
изпълнителен редактор на NPR News

Ние търсим хора с всякакъв опит, така че е трудно да се генерализира отвъд хората, които са изключително любипитни и учат бързо. Няма нужда да казвам, че търсим репортери, които имат източници, но също така са добри разказвачи на истории, разполагат с добри комуникативни умения и могат да се адаптират към множество платформи. Търсим хора, които копаят и влагат допълнителни усилия, за да разберат контекста и да надникнат отвъд повърхността и видимото. По-специално, езиковите компетенции и/или уменията за правене на журналистика с данни подпомагат разказваческите способности.

Шани О. Хилтън
вицепрезидент „Новини и програма“ на BuzzFeed News

BuzzFeed News проявява интерес към репортери, които имат силното желание да разкриват истории, които в противен случай може никога да не видят бял свят, независимо дали става въпрос за фургон с мигранти, запътили се към южната ни [на САЩ] граница през Мексико, или съмнителни смъртни случаи в САЩ и Великобритания, които имат връзка с Русия. Търсим упорити и ентусиазирани репортери с добра новинарска преценка, които могат да притежават даден ресор и да предоставят ексклузивни новини, било то като ги отразяват посредством традиционни журналистически похвати или като боравят със социалните мрежи и знаят как дискусиите в тези платформи се развиват и разпространяват.

Кати Драмънд
изпълнителен редактор на The Outline

В момента за нас най-важни са две умения. Първото е [работа с] аудио. Подкастите и разказването на истории в аудио формат са навсякъде, включително и The Outline, така че всеки, който има опит с радио и подкасти или интерес към тях, в момента е още по-интересен. Второто [умение] е репортерстване. Звучи очевидно, но способността и желанието да вдигнеш телефона или да отидеш на среща са все по-редки в онлайн медиите. Не искаме автори, които могат да изплюват по пет поста на ден, но искаме силно хора, които могат да проведат няколко разговора по телефона и да изготвят един материал, подкрепен с факти.

Снимка: Pexels.com