5022261531_495d630e03_bЦентърът за медии, данни и общество към Централноевропейския университет в Будапеща кани журналисти, активисти и юристи да кандидатстват за участие в първото издание на European Journalism in the Digital Age (EJDA).

Обучението ще продължи 10 седмици и ще се проведе в две части: интензивна двудневна работилница в Белград (20-21 май 2017 г.) и онлайн обучение на топ ниво в продължение на девет седмици. Курсът се състои от три модула. В първия модул, който ще протече в сръбската столица, участниците ще се запознаят със същността на журналистическата професия, основите на журналистиката в цифровата епоха, законовите права, ограничения и предизвикателства в този контекст и журналистическата етика при онлайн медиите. Тези два дни в Белград също така ще позволят на участниците да се запознаят на живо, да обменят опит и идеи и да създадат общност, която да им бъде полезна в дългосрочен план. В останалите два модула, които ще се проведат дистанционно, участниците ще забълочат познанията си по теми като достъп до обществена информация, работа с конфиденциална информация, защита на източниците на информация, публикуване на изтекла информация, лично пространство, клевети и сигурност и безопасност. При успешно завършване на обучението всеки участник ще получи сертификат.

Участниците ще работят със звезден екип от лектори като Джилиян Филипс (адвокат на The Guardian), Дийн Старкман (разследващ журналист, печелил наградата „Пулицър“, и уважаван медиен критик), Нани Янсен Ревентлоу (изследовател и активист в областта на човешките права и свободата на словото) и Джордже Кривокапич (директор в SHARE Foundation и преподавател в Белградския университет).

Всички разходи по участие в обучението се покриват от организаторите в лицето на Open Society Foundations с подкрепата на SHARE Foundation (Сърбия). Подробна информация можете да намерите на сайта на програмата. Краен срок за кандидатстване: 31 март 2017 г. Повече информация ще намерите тук.

Снимка: Flickr