6715420103_513a8d4d07_zСлед парламентарните избори в Холандия и Великобритания и парламентарните и президентските изобри във Франция по-рано тази година сега голяма част от Европа е насочила поглед към предстоящите на 24 септември парламентарни избори в Германия. За да направят информиран избор, немските избиратели се нуждаят от достоверна информация, поднесена професионално от журналисти и медии. Битката между фактите и пропагандата покрай референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и президентските избори в САЩ през миналата година показа подривното влияние на разпространяването на неточна или умишлено заблуждаваща информация.

За да подпомогне журналистите в отразяването на изборите в Германия, Google News Lab обединява усилия с медии и неправителствени организации в три посоки: подкрепа в разпространяването на достоверно съдържание, представяне на данни, които осигуряват полезен контекст, и осигуряване на платформа за онези гласове, които обикновено остават нечути.

Подкрепа в разпространяването на достоверно съдържание

От 4 септември Google News Lab и Facebook ще помагат на First Draft  и Correctiv  да следят за разпространяването на дезинформация онлайн по време на изборите в Германия.

First Draft е коалиция от организации, която работи за подобряване на журналистическите умения и завишаване на стандартите при отразяването и споделянето на информация, публикувано онлайн. Correctiv е първата неправителствена организация за разследваща журналистика в немскоезичния свят. Преди няколко месеца Correctiv сформира екип за проверка на факти, който е част от Международната мрежа за проверка на факти  към американския институт Poynter.

В последните седмици преди изборите в Германия в офиса на Correctiv ще функционира WahlCheck17 (в превод „Проверка на изборите 17“) – екип от експерти по проверка на факти от Correctiv и First Draft, опитни студенти и възпитаници на Медийното училище в Хамбург и журналисти на свободна практика. Те ще проверяват достоверността на новини, публикувани онлайн, и разговори в реално време.

WahlCheck17 наподобява проекта CrossCheck  във Франция и партньорството между Google News Lab и неправителствената организация за проверка на факти Full Fact по време на парламентарните избори във Великобритания през май. WahlCheck17 ще публикува ежедневен бюлетин, в който представя най-популярните слухове, манипулирани снимки и видеоклипове и подвеждащи статии и графики в интернет пространството и ще предлага допълнителна информация за източниците на тези материали.

Осигуряване на контекст с помощта на данни

Google Trends хвърля светлина върху кандидатите и партиите, към които потребителите на Google проявяват най-голям интерес, и темите и събитията, които преобладават в предизборната кампания. За изборите в Германия Google създаде специален хъб  в Google Trends, който предлага информация именно за тези аспекти на надпреварата.

Друг интересен ресурс, който е част от серия визуални експерименти на Google News Lab, е 2Q17 . В рамките на 2Q17 дизайнерът на данни Мориц Стефанер визуализира темите около водещите кандидати, във връзка с които потребителите на Google в Германия търсят най-много информация.

Показване на нечутите гласове

За изборите в Германия Google News Lab и Euronews работят по съвместна документална поредица, чрез която предоставят поле за изява на онези гласове, които обикновено остават нечути. Двете организации реализираха подобен проект и покрай изборите във Франция.

Проектът се осъществява с подкрепата на регионални немски медии, които предлагат допълнителен контекст за социалноикономическите условия в съответния регион. Начинанието цели да покаже настроенията в страната преди изборите.

Тук можете да гледате първия епизод от поредицата с участието на Масих Рахими – 21-годшен имигрант от Афганистан, който живее в малкия баварски град Пасау и учи информационни технологии.

Снимка: European Parliament