Как да намерите конкретен човек  или група в социалните мрежи? Как да откриете  публикация, споделена снимка или видео? За всичко това можете да откриете насоки   в ново допълнение на  „Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда“,  който в първият по рода си наръчник адаптиран за работа с българските бази данни. Разширеният вариант на документа може да бъде свален оттук.

Авторите на наръчника създадоха тази нова глава в отговор на нарастващата необходимост да се проверява съдържанието на социалните мрежи, което все по-често прелива директно в информационните сайтове. Препоръките в глава шеста “Проверка на факти в социалните мрежи” ще са полезни както за работещите в редакциите на медиите, така и на всеки потребител в интернет. 

По данни на платформата за анализ на уеб трафика Statscounter от февруари 2021 г.  Facebook има над 96% пазарен дял сред социалните мрежи в България, а по данни на  германската маркетингова компания Statista към февруари 2021 г. потребителите на  Facebook в страната са 4.3 млн. Ето защо значението на информацията идваща от този източник не бива да се подценява, съветват авторите на пътеводителя.

Наръчникът включва най-важните умения за проверка на фактите. Той е безплатен, удобен за използване и съдържа препратки към множество полезни ресурси. Той обхваща насоки за работа с търговския и имотния регистър, как да се проследява собствеността на даден сайт, произход на снимки и видеа, как да се използва геолокация за проверка на снимки и др. Описани са и няколко казуса, които разглеждат стратегиите на „троловете“ в провеждане на дезинформационни кампании в интернет.

В създаването на наръчника участват журналистите Росен Босев и Мария Черешева, както и медийните анализатори Петър Галев и Георги Ауад. 

Наръчникът е част от проекта „Проверка на фактите: Създаване на общността“, който Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) изпълнява с подкрепата на Програмата за малки грантове към Посолството на САЩ.