Как обществените медии се адаптират към цифровата революция

RBS„За да успяват занапред, обществените медии трябва да могат да се променят – и да продължават да се променят – и да усъвършенстват цифровите услуги, които предлагат, в синхрон с промените в средата. С обществена подкрепа политиците могат да създадат благоприятна среда за обществените медии, но [тези] медии трябва сами да намерят нови и ефективни начини да служат на обществото.“

Това е един от изводите на авторите на Developing Digital News in Public Service Media – ново изследване на базирания в Оксфорд Reuters Institute for the Study of Journalism, което показва как обществените медии в шест европейски страни се адаптират към промените в медийния сектор в епохата на цифровите технологии. Изследването обхваща следните проекти: Videos of the Day (BBC, Великобритания), Tagesschau 2.0 (ARD, Германия), heute+ (ZDF, Германия), les modules и franceinfo.fr (France Télévisions и Radio France, Франция), RaiPlay (RAI, Италия), tvp.info (Telewizja Polska, Полша) и Kioski (Yle, Финландия). Въпреки че не възнамеряват да анализират конкретно използването на видео материали, авторите отбелязват, че почти всички от изследваните проекти поне отчасти се фокусират върху внедряването на видео в работата на обществените медии, което не е изненадващо на фона на растящия интерес към представянето на новини във видео формат онлайн.

Авторите на изследването идентифицират четири основополагащи фактора във връзка с разработването на нови онлайн журналистически проекти в обществените медии. Тези фактори включват силна и открита подкрепа от страна на ръководството на медията, подкрепа от страна на редакционния екип, сформиране на специализирани екипи с автономията, уменията и ресурсите да осъществяват съответните проекти и подход, основан на потребностите и предпочитанията на аудиторията. Тези фактори са основополагащи, тъй като са незаменими и могат да доведат до желаните резултати само и единствено когато вървят ръка за ръка.

Наред с основополагащите фактори, авторите посочват три допълнителни условия: наличието на специален отдел за разработването на новинарски платформи, способност за привличане на специалисти с подходящите познания, умения и въображение и взаимодействие с външни партньори. Тези условия са спомагателни, защото могат да имат различни ефекти в различни обществени медии според ресурсите, екипа и начина на работа в съответната редакция.

Целия доклад можете да прочетете тук.

Какво ново