16953213747_dc471dc9b2_zЗа да проведете едно качествено журналистическо разследване, разплитайки докрай корупционна или криминална мрежа, задължително трябва да тръгнете по пътя на парите. Често той е сложен и заплетен, водещ към свързани лица, офшорни сметки и всевъзможни виртуозни схеми. Това е само един от аспектите на бизнес журналистиката, която крие многобройни подводни камъни. Тя изисква задълбочено разбиране на финансовата и икономическа система – от работата на компаниите на микро ниво до функционирането на финансови съюзи от мащаба на еврозоната.

Автор: Мишел Тримборн

Ако искате да подобрите познанията си на бизнес журналист, да придобиете практика в утвърдени международни медии и да си създадете мрежа от контакти на колеги от ресора, предлагаме ви няколко възможности, които не са за изпускане.

Програми за Югоизточна Европа:

Стипендии “Уинкот” за бизнес/икономически журналисти от Източна Европа

Фондация “Уинкот” отпуска стипендия за бизнес журналисти от Източна Европа. Всяка година двама журналисти имат възможността да прекарат три месеца с пълна стипендия, осигурена от Уинкот, в оксфордския Институт за изследване на журналистиката. През това време те посещават семинари и лекции, предлагани от института. Заедно с това стипендиантите следва да използват времето и за да разследват тема по свой избор, свързана с бизнес и икономическо развитие, в резултат на което да напишат статия в края на престоя си. Те ще бъдат покрепени от академичен съветник от Оксфорд.

Кандидатите трябва да имат минимум пет години журналистически опит и да представят доказателства, че владеят английски на работно ниво. За да кандидатстват, журналистите трябва да предадат проект за разследването си и две препоръки. Организаторите изрично насърчават журналисти от нови и алтернативни медии (също и сайтове) да кандидатстват за стипендията.

Повече информация относно крайния срок и процедурата за кандидатстване можете да намерите тук и тук .

Икономическа и политическа журналистика от Югоизточна Европа (фондация “Роберт Бош” и фондация “Томсън Ройтерс”)

Много подходяща за финансови журналисти от България е програмата “Икономическа и политическа журналистика от Югоизточна Европа”, организирана от фондациите “Роберт Бош” и “Томсън Ройтерс”. Организаторите канят най-много 16 журналисти от Югоизточна Европа да се включат в четириседмично обучение. В него участниците ще имат възможност да научат как най-добре да отразяват политически и икономически теми в страните си.

Практическият семинар ще бъде разделен на две части. Първата обикновено се провежда в Лондон през пролетта. В рамките на тази част от уъркшопа е планирано и посещение до Брюксел, сърцето на европейската политика.
Втората част ще се проведе в Германия. Участниците основно ще пребивават в Берлин, но ще посетят и Франкфурт на Майн, германската финансова столица. Целият семинар се води от журналисти на “Томсън Ройтерс”.
Програмата е онлайн и това я прави подходяща за професионални журналисти, които са заети на пълен работен ден и които владеят английски на добро ниво. Кандидатите трябва да имат минимум две години опит с профил икономическа и финансова журналистика.

За да кандидатстват, журналистите трябва да подадат кратка биография, две скорошни публикации (съпътствани от резюме на английски, ако самите публикации не са на английски), текст за икономическото състояние на страната си, както и мотивационно писмо, което да включва описание на работните условия на кандидата и как практическият семинар би могъл да му помогне да подобри работата си като журналист.

Повече информация за програмата, процеса на кандидатстване и крайните срокове (обикновено през февруари) можете да намерите на следните два адреса:

  • http://www.bosch-stiftung.de/content/language2/html/11260.asp
  • http://www.trust.org/course/?id=a05D000000UporuIAB

Стажантски програми

Стаж в „Икономист“/“Файненшъл таймс

Фондация за финансова журналистика “Марджъри Дийн” предлага стажове в най-добрите финансови вестници, за да предостави възможност на бъдещи журналисти да се научат да пишат на финансови и икономически теми. Младите журналисти могат да кандидатстват за платен стаж в The Economist или Financial Times, като редакциите и на двете издания се намират в Лондон.

Стажантът в The Economist има възможността да работи там за три месеца. Във Financial Times стажантите могат да добият практически опит в писането на икономически теми за шест месеца.

Избраните журналисти трябва да говорят свободно английски език. За да кандидатствате, трябва да подадете една подходяща статия, както и автобиография. Кандидатурите се изпращат директно до редакциите на вестниците, крайният срок е веднъж годишно през лятото. Условията може да бъдат намерени тук. 

Стипендия “Нико Колчестър” за млади европейски журналисти

Фондация “Нико Колчестър” предлага тримесечни стажове в The Economist в Лондон на млади журналисти от Европейския съюз. Избраният кандидат ще получи стипендия от 6000 британски лири, които да покрият разходите по пътуване и пребиваване в Лондон. Повече информация можете да намерите тук.

Учебни програми

 

Следдипломна стипендия за бизнес и икономическа журналистика в Cardiff University School of Journalism, Media and Cultural Studies (JOMEC)

Фондация “Уинкот” предлага също стипендия за млади журналисти от Европейския съюз, за да прекарат една година в едно от водещите училища по журналистика. На получателя на стипендията ще бъдат заплатени учебните такси за една година. Също така избраният кандидат ще може да се възползва от специализираните модули и проекти на тема бизнес журналистика. Повече информация можете да намерите тук. За да кандидатствате или да се свържете с организаторите, можете да се свържете с Ричърд Самбрук от JOMEC ([email protected]).

 

Стипендия “Найт-Баджът” за икономическа и бизнес журналистика

Стипендията “Найт-Баджът” е една от най-важните стипендии за икономическа журналистика в света. Веднъж годишно тя дава възможност на десет опитни икономически журналисти да следват едногодишна програма в Колумбийския университет в Ню Йорк. Така журналистите не само могат да подобрят журналистическите си умения, но и да посещават курсове по бизнес, право и международни отношения, чрез които да подобрят и разбирането си на финансовите пазари. Стипендията също дава възможност за установяване на контакти с важни професионалисти от бизнес средите, тъй като програмата включва посещения на финансови институции и неформални срещи.

В стипендията са включени учебната такса и цената на престоя в Ню Йорк. Кандидатите трябва да са журналисти заети на пълен работен ден (включително и журналисти на свободна практика), да имат минимум четири години професионален опит, като не е задължително той да бъде в сферата на бизнес журналистиката. Кандидатстващите трябва също да могат да докажат способността си да работят на английски език. Заплаща се такса за кандидатстване на стойност 100 американски долара.

Кандидатури се приемат обичайно от ноември до март. Научете повече тук.

Стипендия “Нийман” за бизнес журналистика

Стипендията “Нийман” в Харвард се числи към най-добрите възможности за журналисти. Заедно с фондация “Доналд В. Рейнолдс” се предлага една позиция само за бизнес журналисти.

Избраните кандидати имат възможността да следват в Харвард в продължение на девет месеца, да участват в практически семинари, дискусии и курсове по писане. Те ще работят съвместно с международна група от други стипендианти и от тях се очаква да осъществят журналистически проект по време на престоя си в САЩ. За продължителността на този престой им се предоставя месечна стипендия, покриваща пребиваване в кампуса на университета и здравна осигуровка. Участниците могат дори да вземат със себе си семейството си.

Кандидатите трябва да имат минимум пет години трудов опит и да говорят гладко английски език. За да кандидатстват, трябва да предадат проект на темата, която искат да разработят в Харвард. Повече информация тук.

Грантове за научни изследвания

Грантове на фондация “Уинкот” за научни изследвания

Фондация “Уинкот” също подпомага бизнес и финансови журналисти чрез грантове за научни изследвания. Темите са свободноизбираеми, стига да са икономически. Преди всичко обаче целта на този грант е да подпомогне бизнес журналистика, която е разбираема и достъпна за всеки. Идеята не е да е насочен към специалисти, а да се подчертае важността на темата за обществото. Кандидатите трябва да се обърнат към секретариата на фондацията: [email protected]

 

Стипендия “МакГроу” за бизнес журналистика

Стипендията “МакГроу” за бизнес журналистика цели да подпомогне финансово опитни журналисти, за да им даде възможност да осъществят задълбочено проучване на бизнес тема. В днешни дни не достигат време и пари за разследваща журналистика. Тази стипендия позволява на журналисти да работят дългосрочно по някоя тема, която не могат да разработят в нормалното си работно време. Стипендиантите получават грант от 5000 щатски долара за период от не повече от три месеца, като работата им е надзиравана от Центъра за бизнес журналистика “Harold W McGraw, Jr.”. Центърът е част от City University на нюйоркския Graduate School of Journalism.

Кандидатите трябват да имат минимум пет години журналистически опит с ясен профил в бизнес ресора. За да се кандидатират, трябва да предадат план за изследването си, показвайки защо избраната от тях тема е значителна и как смятат да я разработят. Грантовете се раздават два пъти годишно – през пролетта и есента. Следващият краен срок е 13ти ноември 2015 г. Научете повече тук. 

Полезни материали

Отразяване на кризата, електронна книга от EJC European Journalism Centre, Набляга върху това как се отразява финансовата криза в медиите. Въпреки че кризата се е променила значително от 2009 насам, книгата все пак представя интересни идеи за връзката между финансовия пазар и журналистика, засяга темата за достоверността, както и отговорностите на медиите.

Книгата можете да прочетете тук. 

„Kritischer Wirtschaftsjournalismus“ (критична бизнес журналистика) е електронна книга на немски език, предоставена от Netzwerk Recherche. Това е мрежа от немски журналисти, които подпомагат развитието на висококачествена разследваща журналистика. Наръчникът съдържа анализи на финасовите пазари, работните механизми в света на бизнеса и трикове за това как най-добре да разследваме и отразяваме икономически теми в медиите:

Националният център за бизнес журналистика “Donald W. Reynolds” предлага множество материали за бизнес журналисти, които биха искали да се упражняват. Освен редовните свободно достъпни уебинари, центърът предлага и набор от свободно достъпни електронни книги, третиращи например журналистиката в сектора на недвижимите имоти, застраховане или инвестиции и банкиране. Въпреки че са в северноамерикански контекст, много от предложенията в тези книги могат да са от полза за журналисти, отразяващи бизнес и финансови теми в Европа.

Освен това се предлагат и серия подкасти, в които различни журналисти разясняват как да се отразяват теми, свързани с финансите. Подкастите можете да свалите оттук: https://soundcloud.com/bizjournalism