Media Lab, обучителната инициатива на АЕЖ – България, и Google News Initiative организират съвместно обучение на тема „Отразяване на изборния процес в епохата на дезинформацията“. Събитието ще се проведе на 18 март от 17:00 до 19:00 ч. в голямата зала на СОХО (ул. Искър 4, София). Лектор е Наталия Жаба, представител на Google News Lab за Централна и Източна Европа.

Тази година ще се запомни с провеждането на над 70 избори в 40 държави от целия свят, като повече от 4 милиарда граждани имат правото да упражнят вота си.

Регистрирайте се за обучението и открийте какви са инструментите и програмите, които можете да използвате, за да подобрите своите репортажи, да бъдете по-ефективни, да си сътрудничите с други колеги и да създавате по-безопасна среда за информиране на обществото.

Инструментите, върху които ще се фокусира обучението, включват: Advanced Search, Trends, FactCheck Explorer, FactCheck Images, Data GIF Maker, Pinpoint (генеративен AI с нови функции), Deepware, инструменти за верифициране на информация от социалните мрежи, предварително оборване на информация (Prebunking), примери за подвеждаща информация по време на предизборни кампании в различни държави, онлайн сигурност и безопасност.

Участието е безплатно за журналисти, студенти и активисти, но се изисква предварителна онлайн регистрация до 17:00 ч. на 17 март поради ограничения брой места. Работният език е английски и не е предвиден превод на български.

Събитието се осъществява в партньорство с Google News Initiative и с подкрепата на Фондация „Америка за България“.