4406325569_9f475c7f97_bАко всички постоянно ви лъжат, резултатът не е, че вярвате в лъжи, а че вече никой не вярва в нищо. […] А народ, който повече не вярва в нищо, не може да си съставя мнение. Той е лишен не само от способността да действа, но също и от способността да мисли и да оценява. С такъв народ можете да правите каквото пожелаете.

Хана Аренд в интервю през 1974 г.

Въпреки че фалшивите новини и манипулативно изложената информация в полза на определени политически или корпаритивни интереси са около нас повече от столетие, те привлякоха вниманието на милиони по света покрай президентските избори в САЩ през ноември миналата година. Анализатори и журналисти използват различни термини за назоваването на сходни явления: фалшиви новини, невярно съдържание, политическа пропаганда, некачествена журналистика и т.н. Наименованието на проблема е далеч по-маловажно от неговата комплексност в епохата на цифровите медии, разрушаването на традиционните бизнес модели на печатните издания и все по-голямата роля на социални мрежи като Facebook и Twitter като източник на новини.

„Когато аудиторията е обучавана да се съмнява във всичко, на което попада в новините, това може да доведе до обезценяване и дестабилизиране на информационната система на обществото и оттам може да се появи вакуум“, пише норвежкият журналист и анализатор Андерс Хофсет в материал за базирания в Оксфорд ReutersInstitutefortheStudyofJournalism.

След като обобщава основните проблеми, свързани с разпространението на невярно или подвеждащо съдържание, Хофсет предлага 11 съвета как журналисти и редактори могат да се предпазят от това пагубно явление.

Съвет 1: Придържайте се към основните журналистически принципи и техники

Журналистиката не би могла да просъществува без разнообразни източници на информация. Ето защо журналистите трябва да подбират източниците си критично и да проверяват достоверността на информацията, която искат да използват, преди да я публикуват.

Съвет 2: Запитайте се: „Защо това се появява точно сега?“

Ако подозирате, че дадена информация се появява в точно определен момент, за да послужи на опредени политически или корпоративни интереси, запитайте се кой би спечелил от нейното разпространение. Придържайте се към принципа „Следвайте парите“. Ще спомогне ли публикуването на тази информация за налагането на определени теми или гледни точки за сметка на други? Ще повлияе ли на мненията по темата? Възможно ли е тази информация да има за цел да отклони вниманието ни от по-важни въпроси?

Съвет 3: Помнете, че фалшивите новини могат да съдържат и вярна информация

Отделни факти могат да са верни, но да са представени по манипулативен начин. Освен автентичността и истинността на данни и мнения, журналистите трябва да анализират тези данни и мнения в строго определен контекст и спрямо нуждите на конкретния материал.

Съвет 4: Внимавайте с числата

Добавянето на числа към изявления и прессъобщения е популярен трик за придаването на достоверност и научна стойност. Наличието на числа само по себе си не е доказателство за истинност. Никога не приемайте числа за доказателство, без да ги разбирате. Замислете се върху естеството на данните и тяхното движение и представяне, методите, използвани за събирането им, и валидността им спрямо темата на разработката ви.

Съвет 5: Внимавайте с привлекателните изказвания

Винаги подхождайте критично към изказвания и мнения. Това, че някой е казал нещо, което изглежда подходящо за заглавие, не е достатъчно, за да го поставите в центъра на материала си. Дори напротив, в такива случаи е още по-важно да сте нащрек. Замислете се за рамкирането на дадена тема и кой печели от насочването на дискусиите по нея в една или друга посока. Обръщайте внимание на използвания език, особено на конкретни думи и термини.

Съвет 6: Избирайте по-трудния път

Добрите журналисти избират по-трудния път, а не този, по който поема мнозинството. Любопитната и лесно смилаема информация, върху която се фокусират повечето медии, невинаги е най-значимата. Дяволът е в детайлите, но понякога споровете около привидно важни подробности могат да отклонят вниманието ни от въпроси от голям обществен интерес. Хофсет посочва като пример шума около броя на присъстващите на церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Този шум избута на заден план факта, че Тръмп сякаш изобщо не се притеснява, че бившият му съветник по национална сигурност Майкъл Флин е обсъждал санкциите, наложени на Русия, с руски представители по време на предизборната кампания.

Съвет 7: Поставяйте всяка история в контекст

В епохата на интернет, социалните медии и мобилните телефони аудиторията получава огромно количество разпокъсани и хаотично представени новини, в които главната нишка често се губи. В тази информационна среда човек може да забележи само едната страна на дадена история, което не му ползволява да види цялостната картина. Медиите трябва да подчертават ключовите послания във всеки материал, като ги правят по-видими.

Съвет 8: Оценявайте причините за отразяването на конкретна тема или събитие

Медиите не са задължени, а и нямат капацитета, да отразяват всичко. Подборът на новини и теми е неизбежна част от журналистическата работа и именно затова е от съществено значение. Както отбелязва Хофсет, медиите трябва да помнят, че политиците търсят внимание и са готови да си послужат с различни инструменти, за да повлияят на работата им и да манипулират дневния ред. Преди да публикуват даден материал, журналистите и редакторите трябва да оценят доводите за и против евентуалното публикуване и възможните последици от съответното решение.

Съвет 9: Етикетите създават погрешно усещане за сигурност

Въпреки че съществуват онлайн медии, печатни издания и телевизионни програми, за които се знае, че редовно представят невярно или подвеждащо съдържание, разграничаването между достоверни и недостоверни източници на информация може да бъде подвеждащо. Понякога фалшиви новини се появяват в иначе уважавани медии, а друг път можете да попаднете на верни данни и изявления в сайтове, които обикновено бълват фалшиви новини. Единственият доказан метод за справяне с тази объркваща ситуация е съвестната журналистическа работа при всяка една разработка.

Съвет 10: Поправяйте грешките си прозрачно и бързо

Каквито и мерки да предприемете, колкото и време да имате на разположение, няма как да се предпазите изцяло срещу пропуски и неточности. Понякога вината е ваша, например когато не сте свършили работата си подобаващо. В други случаи се появява нова информация, която променя ситуацията. Ако установите, че сте допуснали грешка, незабавно я коригирайте по начин, който позволява на читателите да забележат поправката.

Съвет 11: Обръщайте внимание на предразсъдъците и целите си

„Някои от проблемите на медиите, свързани с истината, произтичат от собствените ни грешки“, пише Хофсет. „Ние, журналистите, сме добри и добронамерени хора, но не сме безпогрешни.“

За да избегнат грешки или неточности, журналистите трябва да обръщат внимание на предразсъдъците, желанията и стремежите си, както и на въздействието на околната среда и хората, с които общуват, върху работата им. Колкото повече можете да гарантирате, че сте изпълнили задачите си по най-добрия възможен начин, толкова повече шансове имате да запазите и дори повишите доверието на обществото към работата на медиите.

Снимка: Flickr