Кампанията „Наранените нараняват“ има за цел да насърчи обществени дискусии, свързани с превенция, лечение и ограничаване на агресията и езика на омраза, както и на техните първопричини. Инициативата се реализира от фондация GLAS, фондация Bilitis, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Асоциацията на европейските журналисти – България.

Зад кампанията „Наранените нараняват“ стои убеждението, че истинската промяна започва от корените на проблема и посочването и осъзнаването на това, което всъщност поражда омразата и агресията: личните страхове, травми, комплекси, несигурности. Психичното здраве е изключително важна тема, която засяга всички ни – като личности и като общество. Проявата на агресия – вербална или физическа, е сериозен симптом за психически и емоционални проблеми. Първата стъпка е да ги назовем. 

Какво се крие зад думите на омраза, как да реагираме, когато сме свидетели на вербална агресия и кога да потърсим помощ – всичко това може да намерите на сайта на инициативата: helphate.bg.

Според данни на УНИЦЕФ-България от 2021 г. всяко второ българско дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид – 45,9%, последвано от физическото – 31,2%, сексуалното насилие – 15,6% и пренебрегването – 10,5%. Всяко трето дете в България (34,8%) посочва, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността.

„В периода на пандемията от COVID-19 децата станаха по-затворени, по-самотни, по-напрегнати, по-тревожни, загубиха социални умения, загубиха училищни умения и агресията нарасна.“ Това посочи по време инициирана от омбудсмана Диана Ковачева обществена дискусия „Психичното здраве в училище – необходими мерки“.

Близо половината училища у нас пък не разполагат с психолози или педагогически съветници, разкри просветният министър акад. Николай Денков по време на дискусията.

Въвеждане на специализиран модул в часа на класния ръководител за дискусия с учениците по темите за агресията и тормоза в училище е една от препоръките на омбудсмана.