29723649810_7bc6eb78a7_kGoogle е на първо място сред 12 от най-големите интернет и технологични компании в света по прозрачност на корпоративните си политики и действия спрямо свободата на словото и личното пространство на своите потребители.

Това показват резултатите от второто издание на Corporate Accountability Index – класация на 22 технологични и телекомуникационни компании според прозрачността на политиките им за опазване на личното пространство и свободата на словото на потребителите и клиентите им. Проучването се изготвя в рамките на проекта Ranking Digital Rights. Представянето на компаниите се измерва на базата на 35 показатели в три категории: управление (governance), свобода на словото (freedom of expression) и лично пространство (privacy). Първият Corporate Accountability Index се провежда през 2015 г. и обхваща 16 компании, като представянето им се измерва според 31 показатели.

„Водещите компании не разкриват ключови корпоративни политики и практики, които засягат свободата на словото и личното пространство“, пише екипът, работещ по проекта Ranking Digital Rights. „Докато някои компании са подобрили представянето си, откакто бяха оценени за първи път през 2015 г., повечето интернет потребители в света не получават адекватна информация за това как политиките на компаниите влияят на това, което потребителите могат или не могат да казват онлайн, и кой ги следи.“

На второ и трето място сред интернет и технологичните компании се нареждат Microsoft (САЩ) и Yahoo (САЩ). Следват Facebook (САЩ), Kakao (Южна Корея), Twitter (САЩ), Apple (САЩ), Yandex (Русия), Samsung (Южна Корея), Tencent (Китай), Mail.Ru (Русия) и Baidu (Китай).

Сред 10-те телекомуникационни компании, включени в изследването, първо място с еднакъв резултат си делят AT&T (САЩ) и Vodafone (Великобритания). Зад тях се нареждат Telefonica (Испания), Orange (Франция), America Movil (Мексико), MTN (Южна Африка), Bharti Airtel (Индия), Axiata (Малайзия), Etisalat (Обединени арабски емирства) и Ooredoo (Катар).

Графики с резултатите на всяка компания в трите категории и целия доклад ще намерите тук.

Снимка: Flickr