freedom houseПравителствата в различни точки на земното кълбо полагат все повече усилия да манипулират потока на информация в социалните мрежи и така поставят под съмнение потенциала на интернет като технология, която позволява на хората да се борят срещу различни форми на потисничество. Това е основният извод от изследването Freedom on the Net 2017 на международната неправителствена организация Freedom House.

Проучването оценява нивото на свобода в интернет в 65 страни, в които живеят 87% от интернет потребителите в света. България не попада в изследването, което обхваща предимно периода юни 2016 г. – май 2017 г., но в него са включени и някои по-скорошни събития.

Организацията измерва нивото на свобода в интернет на базата на три критерия: пречки пред достъпа до интернет, ограничения върху съдържанието и нарушения на правата на потребителите. Оценката на всяка страна варира от 0 (най-свободна) до 100 (най-малко свободна).

Докладът показва, че над една трета от интернет потребителите в света живеят в страни, в които онлайн свободата е сведена до минимум, 28% живеят в страни с частична онлайн свобода и едва 23% живеят в страни с високи нива на свобода в интернет. Китай е лидер по ограничаване на свободата в интернет за трета поредна година, следван от Сирия, Етиопия, Иран и Куба. От страните, включени в проучването, най-високо ниво на онлайн свобода се наблюдава в Естония и Исландия (еднакви резултати). Зад тях се нареждат Канада, Германия, САЩ и Япония.

Според доклада на Freedom House през последната година манипулацията на информация в интернет е изиграла важна роля в изборите в поне 18 страни, включително в САЩ. Разпространяването на невярна или манипулативна информация в тези страни е затруднило гражданите при гласуването, тъй като в идеалния случай подобен избор трябва да се основава на достоверна информация и истински дебат.

„Използването на платени коментатори и политически ботове за разпространяване на проправителствена пропганда беше въведено от Китай и Русия, но сега вече е глобално явление“, казва Майкъл Абрамовиц, президент на Freedom House. „Последиците от тези бързо разпространяващи се техники за демокрацията и гражданската активност са потенциално унищожителни.“

Според Саня Кели, директор на проекта Freedom on the Net, някои правителства използват социалните мрежи, за да потиснат зараждането и нарастването на несъгласие и за да установят антидемократичен дневен ред.

„Тази манипулация е не само трудна за улавяне, но и по-трудна за преодоляване от други форми на цензура, например блокиране на уеб сайтове, защото е разпокъсана, а и заради големия брой хора и ботове, които я провеждат“, казва Кели. „Фабрикуването на подкрепа в социалните мрежи за политики на правителството създава затворено пространство, в което по същество режимът подкрепя сам себе си и оставя отвън независимите групи и обикновените граждани.“

Ако искате да научите повече за тези и други тенденции във връзка със свободата в интернет по света, можете да намерите обобщение на резултатите тук, а целия доклад можете да прочетете тук.

Снимка: freedomhouse.org