Photos Of Multi-Ethnical People In A Visual Screen With Social NФалшивите новини, които белязаха 2016 г. и особено президентските избори в САЩ, ще продължат да бъдат основното предизвикателство за медиите и през 2017 г.

Това пише Ник Нюман в тазгодишното издание на Digital News Report на базирания в Оксфорд Reuters Institute for the Study of Journalism. В началото на всяка година институтът публикува доклад, който обобщава тенденциите в света на медиите, журналистиката и технологиите, които можем да очакваме през следващите 12 месеца.

Основателят на Facebook смята, че проблемът с фалшивите новини не е толкова сериозен, тъй като те представляват по-малко от 1% от съдържанието в нюзфийда на потребителите на социалната мрежа. Нюман обаче отбелязва, че фалшивите новини и подвеждащото съдържание имат значение, защото данните на института показват, че днес в почти всички страни броят на хората, които използват социалните мрежи като източник на новини, е по-голям, отколкото броя на хората, които разчитат на вестниците. Проблемът е още по-сериозен предвид факта, че около 12% от всички хора използват социалните медии като основен източник на новини. Същото твърдение е валидно за около една четвърт от хората под 25 години.

За да се справят с фалшивите новини, медиите и социалните мрежи ще си сътрудничат все повече. Платформите за проверка на факти ще се увеличат значително благодарение на финансиране от филантропи и фондации. Google вече подкрепя доставчици на подобни услуги в рамките на своята Digital News Initiative (DNI). Facebook пък вече обяви, че планира да повери проверката на факти, които се разпространяват в социалната мрежа, на Snopes, Washington Post и PolitiFact.

В тазгодишния Digital News Report, базиран на проучване измежду 142 водещи редактори, изпълнителни директори и професионалисти от света на цифровите технологии, се посочва също, че през 2017 г. ще се увеличат споровете относно това коя платформа за проверка на факти е надеждна и кой и защо финансира тези платформи. Привържениците на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп ще оспорват надеждността на наличните услуги за проверка на факти, които в техните очи са част от заговора на политическото ляво, и ще създадат свои собствени услуги, за да проверяват твърденията на опонентите си и това, което се появява в медиите.

Други инструменти за справяне с фалшивите новини, които ще играят все по-важна роля, включват промени в алгоритмите, използвани от социалните мрежи, така че потребителите да могат по-лесно да съобщават за невярно съдържание, законодателни промени и евентуално въвеждане на глоби за компаниите, които не премахнат фалшиви новини от своите платформи. В доклада се казва още, че бумът на фалшиви новини ще увеличи търсенето на качествена независима журналистика, за което свидетелства растящата популярност на New York Times и ProPublica.

Сред останалите тенденции изпъкват сериозното увеличение на видео съдържание, предлагането на разнообразно персонализирано съдържание, ръстът на спонсорирано съдържание, появата на онлайн издания, които се фокусират върху конкретна тема и се поддържат за ограничен период от време, необходимостта от намирането на нов модел на взаимодействие между издателите и социалните мрежи и нуждата от диверсификация на приходите от реклама.

Целия доклад можете да прочетете тук.

 

 Автор: Даниел Пенев