Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) ще проведе своя 50-ти конгрес и генерална асамблея от 25 до 28 октомври в Офида, Италия. Темите на конгреса са “Отразяването на кризата в Европа: предизвикателство за журналистиката” и “Свободата на медиите в ЕС”, която продължава дискусията, започната по случай 50-годишнината на АЕЖ в Европейския парламент на 8 май тази година.

Асоциацията на европейските журналисти-България ще бъде представена на срещата от Кристина Христова, председател на българската секция.

АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. Нейните членове са част от професионална и социална мрежа, обединяваща журналисти от 30 европейски държави. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.

*** Противно на информации в български медии, АЕЖ не организира конгрес край Разлог. Във въпросните публикации става дума за друга организация, чието име е сгрешено.