9182019218_8ba568a5f4_bАмериканският режисьор, продуцент и сценарист Стивън Спилбърг ще режисира филма The Post, който ще разкаже историята на публикуваните от The Washington Post и The New York Times през 1971 г. „Досиета на Пентагона“ (Pentagon Papers), съобщава VarietyСпоред източници на изданието актьорският състав ще включва носители на „Оскар“ като Том Ханкс и Мерил Стрийп, съответно в ролите на Бен Брадли, редактор на The Washington Post в онзи период, и Кей Греъм, издател на вестника.

„Досиетата на Пентагона“, които описват ролята на САЩ във Виетнамската война от края на Втората световна война до 1968 г., са предадени без разрешение на редакцията на The New York Times от Даниел Елсберг, изследовател в Центъра за международни изследвания на Мазачузетския технологичен институт. Тъй като иска да спре войната във Виетнам, Елсберг пропуска някои секции от доклада, в които се споменават преговорите за мир със Северен Виетнам, защото се опасява, че тази информация може да послужи като извинение на президента Ричард Никсън да преустанови преговорите. След съдебна битка досиетата излизат в The New York Times и The Washington Post и се превръщат в символ на свободата на словото според Първата поправка на Конституцията на САЩ. Американското правителство обаче изважда на светло документите в цялостен вид едва през 2011 г.

Близо половин век след публикуването им „Досиетата на Пентагона“ отново са повече от актуални на фона на събитията покрай Брадли (Челси) Манинг, която през 2010 г. предоставя секретни държавни документи на WikiLeaks, и Едуърд Сноудън, който през 2013 г. разкрива мащаба на следене на граждани по целия свят от страна на Националната агенция за сигурност на САЩ.

Снимка: Flickr