Irina Nedeva MarginaliaАЕЖ бе партньор в събитие срещу враждебната реч.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) бе партньор в събитие за противодействието на враждебното слово и антисемитизма, което се състоя в четвъртък в СУ „Св. Климент Охридски“. Oрганизатор бе сдружението за човешки права „Маргиналия“, „Интернет общество – България“ бе съорганизатор, а Столична община, „Шалом“, „Гьоте институт“ и  АЕЖ България бяха партньори.

„Ако през 2013-2014 г. сме алармирали някой път за омраза в медиите, сега това се случва много по-често. Словото на омразата не е мнение, но обществото не е запознато добре с този факт“, заяви Ирина Недева, председател на АЕЖ-България. Според нея медиите активно помагат на източниците на омраза, третирайки омразата като допустимо мнение. „Съобразявайки се с „баланса“, медиите безктритично решават, че от едната страна трябва да сложат жертви, а от другата страна да сложат някой, който се бори с политическата коректност. Медии започнаха да дават думата на екстремисти, които си позволяват да разделят обществото. Това работи в една много опасна посока“, каза още тя.

Събитието се състоя две седмици след като вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се настоява пред българската изпълнителна и местна власт да се спре демонстрацията на крайнодясното движение „Луковмарш“.

Политически панел

Юлиана Методиева – журналист, правозащитник, основател на единствения правозащитен онлайн портал в България и координатор на проекта по конференцията –  я откри в 9:30 ч. Тя изрази мнение, че антисемитизмът днес е „огромна опасност“.

Йорданка Фандъкова – кмет на София и патрон на международния форум – каза, че за нея е удоволствие да бъде на конференцията. „Борбата с езика на омразата означава да правиш добро, а не просто да говориш за него“, каза кметът на София. Тя допълни: „Предстои една проява, която коментираме ежегодно. Искам ясно да кажа, че години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш“. Г-жа Фандъкова обясни, че провеждането на „Лувковмарш“ е въпреки забраната от нейна страна. „Такова събитие няма място в нашия град“, категорична бе г-жа Фандъкова. Тя допълни, че войнстващото налагане на една гледна точка като единствената никога не води до добро. Кметът на София обяви, че поема ангажимента да инициира мрежа срещу словото на омрата на екстремизма с други европейски кметове.

Деница Сачева, заместник-министър на образованието, сподели това, че само преди месеци е била в Северозападна България, защото директор е отказал да приеме дете от приемно семейство поради предразсъдъци и стереотипи. Тя каза, че МОН ще реализира проекти за гражданско образование през следващите години, което ще помогне за превенцията на словото на омразата и екстремизма.

Георг Георгиев – заместник-министър на външните работи и национален координатор срещу антисемитизма – заяви, че е благодарен за сътрудничеството си с сдружението за човешки права „Маргиналия“. „Не бива да забравяме, че – както са казали древните политически философи – твоята свобода приключва там, където приключва чуждатата. И тя не може да коства достойнството и честта на другия“ – каза Георгиев. Той допълни, че е сигурен, че България ще работи много за противодействието на враждебната реч и екстремизма.

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер направи видеообръщение, в което каза: „Почти няма друга страна, която да е демонстрирала прятелство и грижа към своите еврейски граждани, както България. Спасяването и сигурността на евреите в България беше един от малкото добри примери по време на Холокоста. Ние, евреите, ще бъдем винаги благодарни и вдъхновени от българския героизъм, почтеност и порядъчност. Мога да ви уверя, че ние никога няма да забравим това“. Роналд Лаудер допълни, че няма нищо по-важно в този момент от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света днес. „Мисля, че в момента няма по-добра страна от България, която да води Европа по време на това дълго цяла епоха предизвикателство“, каза още той. Лаудер завърши своето обръщение с: „Изпращам Ви най-добри пожелания за голям успех и от сърце Ви благодаря! Нека Бог благослови България и българския народ!“

„Незнанието поражда страх, а страхът е в основата на омразата“, каза Александър Оскар – председателят на организацията на евреите в България „Шалом“. „В една демокрация медиите трябва да поемат голямата отговорност не само да бъдат в крак с времето, но и да защитават устоите на демокрацията“. „Хората днес избират да вярват на фалшиви новини“, изрази съжаление той. „След броени дни по улиците на София отново ще  излязат  младежи от цялата страна, за които свободата на словото,  както  казват те,  се изразява в черни ризи и  запалени факли.  Но стотици  хиляди  хора  показаха  своята  собствена  светлина,  блестяща светлина  срещу  тъмната  сянка,  хвърлена  от  неонацисткия  марш  в  столицата  на  Европа“ – каза още Александър Оскар, визирайки подписката срещу Луковмарш, която Робърт Сингер от „Световния еврейски конгрес“ връчи на премиера Бойко Борисов в началото на февруари. Той каза още: „Свободата и демократичните ценности не може да се приемат за даденост. Всеки ден трябва да се борим за тях“.

Председателят на Централния израилтянски духовен съвет София Коен отправи послание от името на Националния съвет на религиозните общности в България. „Луковмарш е в пълно противоречие с всичко, в което вярваме“, каза тя.

Бе прочетено слово на г-жа Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В началото на февруари КЗД съобщи за зачестилата употреба на езика на омразата, „която произтича от редица примери в последно време, при които публичното говорене и действие, в т.ч. и в социалните мрежи, ескалира до недопустими крайности, дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото.“ Сред примерите за подобни прояви КЗД посочи и предстоящото провеждане на „Луковмарш“.

Н. пр. Ирит Лилиан – посланикът на Израел – каза: „От началото на моята мисията в България съм следвала стъпките на моя предшественик да се спре „Луковмарш“. Чувах гласовете, които постоянно твърдят, че Луков е бил герой.“  Тя допълни: „Истинският героизъм е в съзнанието и в сърцето. Човек, който подценява човешки същества поради тяхната етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, религия, цвят и поради други характеристки никога не трябва да бъде наричан герой.“

Н. Пр. Ерик Рубин – посланик на Съединените щати – приветства форума като благодари на г-жа Фандъкова за нейната подкрепа към толерантността. Рубин каза: „Децата научават това, което виждат и чуват. Толерантността се проявява отрано. За съжаление, и нетолерантността се проявява отрано. Нашата задача, като глобално общество, е да гарантираме, че всяко дете получава  толерантност към своя етнос, религия и произход“. Според посланика на САЩ „думите, които са изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията“.

Георги Киров от „Интернет общество – България“ (съорганизатор на форума) каза, че Интернет предразполага към езика на омразата. „Омразата онлайн и в реалния живот са едни и същи“, каза той.

Г-н Холщайн – кметът на германския град Алтена – подкрепи г-жа Фандъкова в противодействието спрямо крайните десни движения. „Моята история започва през 2015 г., когато пожелах да посрещна повече бежанци“, започна своя разказ той, и разказа как през ноември е бил нападнат в закусвалня от нацисти поради солидарността му с проблемите на бежанците. „Ние като европейци трябва да се борим срещу омразата“, бе категоричен той. Г-н Холщайн отбеляза колко важна е ролята на гражданското общество за демокрацията.

 Граждански панел

В рамките на гражданския панел с презентации участваха Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България), Диян Данков от „Интегро“ (който представи резултати от третата оценка на Кодекса на поведение за противодействие на незаконната реч на омраза в интернет –  инициатива на ЕК), адвокат Даниела Михайлова, Георги Апостолов от Национална мрежа за децата и „Безопасен интернет“, Руслан Трад (журналист), Виктор Лилов от „Сингъл степ“, Павел Антонов от „Блулинк“ и студенти от наскоро сформираното в Софийския университет „Студентско общество за равенство“.

Адв. Даниела Михайлова заяви, че от над 100 сигнала за нарушения по чл. 162 от НК няма нито една образувана прокурорска преписка. „Съответните прокуратури си позволяват да съветват жалбоподателите да се обърнат към КЗД и ги пренасочват“, каза тя, и допълни, че уязвимите групи също започват да считат, че омразата спрямо тях е нещо нормално. Адв. Михайлова напомни, че КЗД е постановила, че електронните медии носят отговорност за съдържанието на техните форуми и трябва да  модерират ежедневно съдържанието в тях.

Георги Апостолов от „Безопасен интернет“ каза, че словото на омразата е завладяло най-напред интернет, а от там се е прехвърлило и в традицонните медии. Според него живеем в общество, което не се грижи добре за своите деца. „Фейсбук е най-плодородната почва за изливане на вербална агресия както от възрастни, така и от деца“, каза Апостолов.

Руслан Трад говори за това как войната в Сирия изостри обществения дискурс. „Видяхте Елин Пелин и Широка Лъка – видяхте как хората са наплашени от политици и медии, без изобщо да разбират за какво става въпрос“, каза той.

Виктор Лилов от „Сингъл степ“ изложи тезата, че „речта на омразата атакува личността, а не убежденията“. „Мълчанието може да се тълкува като одобрение на тази реч“, каза още Лилов. „Ние всеки ден сме свидетели на негативни послания. Членовете на уязвимите групи се очаква да живеят в страх, да бъдат заключени в къщите си и да нямат никаква активност по отношение на техните достойнство и права (…) Напоследък речта на омразата се легитимира като свобода на словото. Главните агенти са национал-популистките партии“, допълни Лилов. Виктор Лилов изрази опасението си, че много хора може да се срещнат с прояви на физическа агресия в бъдеще в резултат от употребата и допустимостта на враждебна реч.

Павел Антонов от „Блулинк“ кoментира дебата покрай „Истанбулската конвенция“ така: „Ситуацията с т. нар. джендър иделогия показва как в обществото се създават фалшиви врагове и дори интелигентни хора се страхуват от неща, които лесно може да проверят“.

Представители на Студентско общество за равенство от Софийския университет цитираха обидни и заплашителни съобщения, които се получавали наскоро заради тяхната различна сексуална ориентация. Разказаха, че тормозът срещу „различните“ е постоянен и повсеместен. „Неспирното малтретиране носи трайни белези върху личността“, казаха те.

Академичен панел

В академичния панел участваха с презентации проф. Николай Поппетров, проф. Ивайло Дичев, проф. Анна Кръстева, доц. Алексей Пампоров, доц. Димитър Вацов и преподавателят Румен Петров.

Проф. Поппетров говори за важната роля на историка и словото на омразата.

Проф. Дичев поясни това колко радикализъм може да понесе демокрацията. „Парадоксално, в най-малко засегнатите от бежанския поток държави темата за бежанците бе най-силно експолатирана“, отбеляза проф. Дичев.

Проф. Анна Кръстева – която е интервюирала много представители на младежки национал-популистки движения – отбеляза, че на много скинхедове просто им харесва това да бъдат лоши. Тя посочи, че политиката вече е символна, което превръща крайните настроения като особено удобни за експлоатация.

Проф. Антоний Тодоров наблегна на това, че има подценяване на наличието на словото на омразата и екстремизма в съвременния свят, а неофашистите и радикалните консерватори взаимно се подкрепят. „Налично е предефиниране на демокрацията“, каза той. „Демокрацията не може да се сведе до власт на мнозинството. Ако бъде сведена така, тя вече не е демокрация“, допълни проф. Тодоров.

Доц. Алексей Пампоров каза, че образованието в България подтиква към нетолерантност. „Ксенофобията и расизмът не са мнение – те са престъпление“, каза той.

Доц. Димитър Вацов посочи, че за оформянето на новия популистки език най-голяма е ролята на руските медии. Той посочи, че в днешната пропаганда гражданското общество се изключва от тялото на народа.

Доц. Лиляна Деянова каза, че е притеснена, че дори и университетски преподаватели подкрепят провеждането на „Луковмарш“. Тя посочи, че национал-популистите, които не обичат либералите, всъщност се възползват тъкмо от либералните тълкувания на свободата на словото.

Доц. Албена Танева посочи, че омразата е политематична. „Всяко едно изказване в социалните мрежи, които е подигравателно, всъщност е злобно“, допълни доц. Танева. Тя подчерта, че трябва да се вземе предвид, че образованието е много важно, тъй като надали екстремистите осъзнават, че всъщност излъчват омраза.

Румен Петров – преподавател, изрази мнение, че изучаването на насилието се среща с много методични и организационни проблеми.

Адела Пеева – авторът на документалния филм „Да живее България“, бе сред гостите на конференцията, както и г-н Бирали (заместникът на главния мюфтия).

Момичешкият хор за църковно пеене на НГДЕК поздрави гостите на конференцията със своите изпълнения.

***

Проект „София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, от Сдружение за човешки права „Маргиналия“.

Снимка: Теодор Спасов