За информационната война, която съпътства конфликта в Източна Украйна, разговаряме в предаването “Медиатор” на Асоциция на европейските журналисти – България, с журналиста Драгомир Иванов и докторите по история Дарина Григорова и Александър Сивилов.Водещи са Методи Герасимов и Илия Вълков, a записът на предаването е от 9.09.2014 г.

Какво е информационна война и какво се прави в нея

“Каквото се прави във всяка информационна война. Тогава се лъже най-много. От всички участници.”, казва Дарина Григорова. Според нея пропагандата и от двете страни е “на пещерно ниво”. Разликата е, че в Украйна има абсолютна еднопосочност, докато в Русия 10% от медиите дават думата и на другата страна. Драгомир Иванов опонира, че Украйна е жертва на агресия и е разбираемо да не дава думата на агресора.

Колкото до инструментите на тази война, те трябва да се разделят на традиционни медии – печатни и дигитални, и на социални мрежи. За съжаление хората не правят разлика между едното и другото и често взимат за чиста монета онова, което видят в “социалките”, подчертава д-р Григорова. Затова според нея ролята на журналиста е да обяснява непрекъснато, че репортерите отговарят за своите слова. За разлика от тях социалните мрежи канализират слухове, които за доста дълго време могат да объркат достатъчно много хора, допълва тя.

Откъде тогава да се информираме и как да решим на кого да се доверим?

Александър Сивилов дава своя рецепта: “Гледате Си Ен Ен и Россия 24 и знаете, че истината е някъде по средата. Това е така, защото реалната информация трябва да се чете между редовете. В противен случай консумираме онова, което ни се поднася от медиите, точно като набързо приготвена храна ( “джънк фууд”)”.

Във втората част гостите разглеждат случая с малайзийския боинг, свален на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Започвайки от частния случай, стигат до единодушното заключение, че най-големите медийни манипулации се вършат не през интернет, където публиката е несравнимо по-малка, а чрез телевизора, наричан в Русия зомбоящик, или кутия за зомбита.
В помощ на журналистите у нас съставяме импровизиран списък на медии, които отразяват: 1. само руската гледна точка (Russia Today, Россия 24, Первый канал); 2. двете страни (Эхо Москвы, Дождь, Новая газета, Радио Свобода и украинският сайт Зеркало недели).
За троловете и хората

Александър Сивилов припомня, че технологиите на онлайн революциите са разработени в Калифорнийския университет през 90-те. В украинско-руския конфликт има достатъчно пещерна пропаганда и от двете страни. Като че ли тя преобладава от украинска. Там новоруснаците (самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, заедно с Крим) масово са наричани колорадоси (по цвета на орденската лентичка на Георгиевския кръст), алкаши, а руското знаме – Аквафреш, по аналогия с пастата за зъби. Резултатът от тази пропаганда е, че сред украинците от севера например, досега живели с две родини, се консолидира украинското национално самосъзнание, обобщава Драгомир Иванов.

Александър Сивилов допълва, че това приема други форми с налагането на спорни символи. Сред тях е Степан Бандера – еднозначно определян от всички историци като нацист. От друга страна рефлектира и върху руската държава, която вижда в новите украински символи опит да се посегне на най-голямото изпитание и подвиг на Русия в новото време – Великата отечествена война и победата в нея.

Четящите срещу силата на пропагандата

Дарина Григорова смята, че пещерната пропаганда скоро ще отстъпи място на помирението между двата славянски народа. Според нея четящите хора действат по-елегантно и имат други начин да внушават мислите си, освен троленето и пропагандата. Останалите пък трябва да четат много.