Директорът на Френския институт в България Пиер Колио и посолството на Република Франция, в партньорство с АЕЖ-България, имат удоволствието да ви поканят на дискусия за бъдещето на журналистиката и свободата на изразяване в Европа във времената на информацията и дезинформацията на 24 ноември 2022 г. от 9:30-12:00 ч. в конферентната зала на „Дома на Европа“, ул. „Раковски“ No 124, София.

В дискусията ще участва известният френски журналист Жан Катрьомер. В продължение на 20 години Жан Катрьомер, (р. 1957 г.) отразява ЕС за френския всекидневник Libération, където започва през 1984 г. Юрист по образование, той получава множество награди, включително европейската награда за журналистика Луиз Вайс през 2006 г. за своя блог Coulisses de Bruxelles/Зад кулисите в Брюксел. Жан Катрьомер остава един от силните журналистически гласове като колумнист и автор в „The fault of Europe“ (France Info, LCP), „24h Pujadas“ (LCI) and 28′ (ARTE), автор във Voxeurop.eu 

Темата за информацията и дезинформацията ще бъде представена и през призмата на украинската организация StopFake от журналистката Олга Юркова (Украйна), съосновател на StopFake и през призмата на първата българска платформа за проверка на факти FactCheck.bg от Ралица Ковачева (България), главен редактор на FactCheck.bg,  доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. Модератор: Ирина Недева, председател на УС на АЕЖ-България.

За участие в конференцията моля да се регистрирате до 21 ноември 2022 г. на следния линк

Работните езици са френски, английски и български (осигурен е симултанен превод).