В рубрика „Добри практики“ публикуваме журналистически материали, които според членовете на АЕЖ-България са пример за качествена журналистика. В рубриката досега сме включили примерите от класацията, която АЕЖ-България води до края на 2013 г. на месечна база.  Ако искате да номинирате материал за рубриката, моля изпратете обосновка в минимум три изречения на [email protected]. Настоящият е от класацията за март 2013, обосновката към него е от същия период.

„Дайте, за да спрем упражненията, да кажем дълбочината, истинските причини за тази оставка.”, обърна се Жени Марчева към премиера Бойко Борисов в опитите си да достигне до реалните причини за освобождаването на  Трайчо Трайков от позицията му на икономически министър.  В същото интервю бяха поставени директни въпроси относно АЕЦ Белене и българските енергийни интереси, оставките на здравния министър Стефан Константинов и председателя Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов, както и скандалите с бонусите и лобисткия скандал „Хохегер”.

С тях Марчева демонстрира не само журналистически професионализъм, но и активна гражданска позиция. Смеем да твърдим, че в настоящата медийна реалност, в която министър председателят се радва на безпрецедентен комфорт и липса на градивна критика, подобно журналистическо поведение е пробив в полза на независимостта на медиите и способността им да работят в обществен интерес.

Тук може да видите пълното интервю на Жени Марчева с премиера Бойко Борисов в предаването „Денят започва” по БНТ от 16.03.2012 г.  по повод на оставките на министрите на икономиката, енергетиката и туризма и на здравеопазването Трайчо Трайков и Стефан Константинов.