Институциите дължат отговор: Кой сплашва журналисти

АЕЖ-България осъжда палежа на автомобила на водещата на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова. Особено обезпокоително е, че това е вторият подобен случай за няколко месеца.

Институциите дължат отговор на въпроса какво е направено за разкриването на първия палеж, защо извършителите не са идентифицирани и задържани.

В страна, държаща на свободата на словото, нападения срещу журналисти се разследват приоритетно от компетентните органи. За съжаление, изглежда, че това не важи за България – доколкото ни е известно, прокуратурата и полицията не са разкрили нито едно от посегателствата срещу представители на медиите.

Престъпленията срещу журналисти не засягат само конкретната личност, а вредят на обществото като цяло, тъй като нарушават правото му да бъде коректно информирано. За пореден път призоваваме българските власти да се отнасят максимално отговорно към подобни инциденти и да довеждат разследванията до успешен край, давайки отговор на въпроса: кой и защо има интерес да сплашва журналисти в България.

Какво ново