Имена в световната и българската журналистика преподават на летен обучителен лагер в Благоевград

Американският посланик в България Ерик Рубин, и.д. президентът на Американския университет в Благоевград Дейвид Евънс, както и изпълнителният директор на българо-американската образователна комисия Фулбрайт Анджела Родел дадоха началото в понеделник на летен обучителен лагер за журналисти, който Американското посолство и Фулбрайт организират съвместно с Асоциацията на европейските журналисти – България и Фондация “Америка за България”.

Участниците в лагера са 20 ученици от цяла България, които бяха избрани сред авторите на платформата за ученическа журналистика sCOOL Media.

Посланик Рубин разказа, че и собственият му професионален път е започнал като журналист и в продължения на две години е бил стажант-репортер в Ню Йорк Таймс. От това време познава най-високите журналистически стандарти. Посланик Рубин сподели, че вярва в основните традиционни ценности на американската журналистика. Според него трябва задължително да се говори със замесените страни, но в днешно време ролята на журналиста не спира само до там и той трябва след проверка на фактите да може да каже: “този човек не говори истината”. Посланикът отговори на многобройните въпроси, които учениците му зададоха след изказването и ги призова да не приемат нещата за даденост, а да ги проучват сами.

Участниците в лагера получават рядката възможност да прекарат цяла седмица с журналисти като Саймън Адлер, който е продуцент на Radiolab – един от най-популярните подкаст програми в САЩ. Адлер започна участниците с няколко примера от своята кариера и посочи, че ролята на журналиста е да намери баланс между две противоположности – любопитството и скептицизма.

Иван Георгиев от медийния партньор bTV сподели как преди години е бил изправен пред избора дали да остане в Америка, където е можел да има добра кариера, или да се завърне в България и да се занимава с журналистика. Избрал е второто и днес работи за най-голямата телевизия в страната. Георгиев се спря на очернящите клеветнически кампании, на които са български журналисти и медии и посочи, че крайният ефект е подкопаването на доверието в медиите като цяло и отслабването на тяхната власт, което им пречи да бъдат реален коректив.

В следващите дни учениците ще се запознаят и с останалите чуждестранни лектори. Марко Зорич е водещ редактор на новините на Би Би Си (BBC Global News) за YouTube. От 2013 г. Марко управлява редица канали във видео платформата на Би Би Си, които се радват на милиони абонати и имат милиарди посещения. Той работи с журналисти от различни отдели и помага създаденото от тях съдържание да достигне много потребители.

От Великобритания идва и друг лектор. Това е Робин Бринкуърт. Робин е програмен директор на платформата Student View. Мисията на тази платформа доста се доближава до целите, които си поставя и нашият проект sCOOL Media – да бъде национална медия, която обединява ученици журналисти от цялата страна. Робин е студент в Университета в Единбург и през 2017 г. Печели наградата студент на годината на наградите Mind’s Media Awards 2017 г.

Освен с чуждите лектори, участниците в лагера ще имат възможност да работят и с доказани български професионалисти, като Димитър Кенаров (писател и журналист на свободна практика), Мария Черешева (зам.-председател на АЕЖ-България), Фани Бъчварова (специалист по комуникации в социалните мрежи и част от екипа на sCOOL Media). Уменията, които младежите ще получат по време на лагера, ще им бъдат от полза без значение дали в бъдеще ще изберат да се занимават професионално с журналистика или ще се насочат към друга сфера.

Снимка: Борислав Данчов/АЕЖ

Какво ново