„Икономедиа” създаде социална мрежа за журналисти и читатели

259

Медийната група „Икономедиа” пусна социална мрежа за регистрираните потребители и журналистите на сайтовете на компанията.  Платформата, наречена id.capital.bg, дава възможност на читателите да следят активнoстта на най-интересните за тях автори и други потребители в реално време.

Новият сайт, който беше пуснат на 19 януари, позволява на потребителите да оценяват и коментират публикациите на журналистите и регистрираните активни читатели, както и да предлагат важно за тях съдържание. В същото време всеки от тях получава рейтинг според броя на своите последователи, коментарите си, и споделената от тях информация. Класациите са две – в първата потребителите се класират според рейтинга заедно с журналистите на „Икономедиа“, а другата е предназначена само за журналистите. Най-харесваните статии и мнения могат да бъдат награждавани с медали.

Според Юлиана Плевнелиева, ръководител на проекта, целта на id.capital.bg е читателите и журналистите да се изравнят, тъй като читателската й аудитория вече има позиции със същата тежест като тази на авторите. „Имаме над 200 000 регистрирани потребители. Това са най-активните ни читатели, най-ценната ни аудитория, на която искахме да предложим нов начин за потребяване на информация. id е като днк-то на потребителя, неговият отпечатък в мрежата, но и мястото сам да селектираш и подреждаш потока съдържание, според важните за теб и хората, които са ти интересни”, коментира тя.

Ръководителят на проекта посочи още, че позициите на активните читатели ще бъдат взимани предвид от журналистите при избора на разработваните от тях теми. Така потребителите ще имат възможността да насочват съдържанието на „Капитал” и „Дневник”.