Изминаха 35 години от убийството на българския писател, драматург и журналист Георги Марков. Неговото творчество несъмнено оставя забележим отпечатък върху  българската литература и публицистика. Още преди да го сполети съдбата на „невъзвращенец”, да бъде определен за „враг на народа”, да напише смъртоносните „Задочни репортажи…”, и да бъде успешно „неутрализиран”, неговото име стои на кориците на най-продаваните тогава съвременни български романи.

Марков печели своите читатели със своята неподправеност, откритост и проницателна наблюдателност по отношение на съвремието. Повечето от неговите герои и сюжетни линии са описание на реалността, което приближава творчеството му до документалната литература. Сред статуквото на идеологическите догми писателят става неудобен и негови пиеси са сваляни от сцена.

Георги Марков отказва да се пригоди към системата. Вместо конформизма и привилегиите, които ползва тогава творческата интелигенция, той избира несигурния път на имиграцията. В Англия, където успешно се установява, не остава безмълвен и спрямо несъвършенствата на демократичния свят, част от които описва в по-малко известните си миниатюри. Днес, 35 години след неговата смърт, основните теми развивани от Марков продължават да бъдат все така актуални.

АЕЖ-България със съжаление констатира, че творбите на толкова значим български писател и журналист (макар и частично преиздадени) тънат в забвение, не са част от учебната програма в часовете по литература на училищата, а за паметта му в нашия и негов град напомня само една скромна и слабо видима плоча в градинката на площад „Журналист”.

Често се говори за това, че ценностната система в нашето общество е погрешно подредена. Но къде са съвременните ориентири за един друг светоглед? Имаме ли добри примери за хора, дръзнали да се противопоставят на цензурата, безправието и бездушието, дори това да им коства живота? Търсим ли ги тези учители? И ако въобще ги намираме, къде да ги поставим? На видно място, за да се превърнат в парадигма за изграждане на нови ценности, които да доведат до по-достойно, смело и отговорно гражданско поведение.“

 

София,

11, септември 2013г.