Изложба с илюстрации на тема „Хроники на инфодемията” ще бъде открита в галерията на открито в Градската градина (Градинката на Народния театър, до Софийска градска художествена галерия, между пл. „Княз Ал. Батенберг“ и ул. „Дякон Игнатий“) от 18:30 ч. на 19 юли 2021 г. 

Илюстраторът Пеню Кирацов представя 14 карикатури към журналистически текстове, развенчаващи определена дезинформация, фалшива новина или мит, свързани с пандемията от COVID-19, която вече втора година доминира информационния поток. 

Инициативата е на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) в партньорство с Фондация „Фридрих Науман”

В ситуация на глобална здравна криза „заразяването“ на обществото със слухове, конспирации, заблуждаващи твърдения и откровени небивалици може да бъде също толкова опасно, колкото със самия вирус. Неслучайно Световната здравна организация предупреди в началото на пандемията, че т.нар. инфодемия се разпространява почти толкова бързо, колкото самия коронавирус. Именно заради това през 2020 г. АЕЖ в партньорство с Фондация „Фридрих Науман” и онлайн изданието „Тоест” започнахме инициативата „Хроники на инфодемията“ – серия от журналистически текстове, които разобличават дезинформацията по теми свързани с COVID-19.  

Целта ни беше простичка – да развенчаем митовете на тема пандемия, като приложим доказателства, осланяме се на проверени факти и научни изследвания и се допитаме до мнението на експерти. Всяка статия от поредицата беше илюстриран с оригинална илюстрация от Пеню Кирацов. Много от тези илюстрации в карикатурен стил направиха съдържанието по-привлекателно и по-разбираемо за аудиторията. Целта на настоящата изложба е да представи тези оригинални, художествени интерпретации и по този начин още веднъж да фокусира общественото внимание върху  дезинформацията по време на пандемия. Всички теми и проблеми, които са пресъздадени от карикатурите на Пеню Кирацов, продължават да бъдат актуални и важни, а благодарение на откритата изложба в центъра на София, те ще достигнат и до по-широк кръг от хора. Изложбата включва 14 карикатури, като всяка от тях  е представена във вариант на български и на английски език. 

В края на 2020 г. Фондацията за свободата „Фридрих Науман” издаде сборник със статиите и карикатурите от поредицата. В деня на откриването на 19 юли всеки посетител ще получи книгата като комплимент от организаторите. Изложбата ще е на разположение на гостите на столицата до 2 август 2021 г. Входът е свободен.

Изложбата е възможна с подкрепата на дирекция „Култура” на Столичната община.