artificial-intelligence-3382507_1920Как да осигурим етичното използване на ИИ в обществен интерес – предизвикателство на MIT Media Lab и Berkman Klein Center for Internet & Society към Харвардския университет.

Изкуственият интелект и в частност машинното самообучение ще преоформят изцяло областта на новините и информацията. От алгоритмите, филтриращи онова, което виждаме в социалните медии, до използването на машинно самообучение за създаване на нови истории и онлайн съдържание, изкуственият интелект (ИИ) играе и ще продължава да играе основна роля в това как се разпространява и възприема информацията. Това обуславя необходимостта от мерки, които да гарантират, че ИИ служи на интересите на обществото.

Това е и мотивацията на създателите на Инициативата за етика и управление на изкуствения интелект – MIT Media Lab и Berkman Klein Center for Internet & Society към Харвардския университет – да обявят предизвикателство към журналисти и автори на проекти, фокусирани върху етичното използване на ИИ в интернет среда.

Инициативата ще инвестира 750 000 щатски долара в идеи и проекти, които насочват влиянието на изкуствения интелект в сферата на новините и информацията. Участниците трябва да отговорят на въпроса „Как да гарантираме, че използването на ИИ в новинарските екосистеми ще бъде етично и в интерес на обществото?“.

Предложенията трябва да насърчават и търсят нови решения в следните 4 области:

  • Управление и платформи: за да се гарантира, че ИИ ще служи на обществените интереси, обществото трябва да знае как платформите прилагат тези технологии и как те оформят информационния поток в интернет днес. Както мнозина изтъкват, нивото на прозрачност и отговорност в тези области е ограничено, затова търсим идеи как да го повишим. Може да става въпрос за нови политики под формата на проектозакони или технически инструменти, които да помогнат да се следи информационната екосистема.
  • Елиминиране на лошите играчи: ИИ може да се прилага от различни заинтересовани страни за разпространение на дезинформация – от създаване на реалистични ботове в социалните мрежи до фабрикуване на реалистични видео- и аудиозаписи. Това увеличава обхвата на съществуващите проблеми с новините и информацията. Търсим подходи, чрез които да се установява и да се противодейства на тази пропаганда от ново поколение.
  • Подпомагане на журналистите:  Журналистите играят основна роля в оформянето на общественото разбиране на ИИ, на въздействието му върху информационната екосистема и върху това какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че технологията се използва етично.  Асимилирането на най-новите технически проучвания и ефективното им комуникиране към  широката общественост не винаги е лесна задача. Търсим идеи, които ще подкрепят журналистите в тяхната важна работа и ще й осигурят инструментите, необходими за ефективно отразяване на ИИ и неговото въздействие.
  • Пресъздаване на ИИ и новините: Лесно е да критикуваме въздействието на ИИ и автоматизациите в областта на новините и информацията. По-предизвикателно е да се оформят реалистични алтернативи на това как да се създават тези платформи и как да се използват въпросните технологии. Заинтересовани сме от идеи, които обрисуват картина на бъдещето: как може платформите, от смартфони и социални медии до търсещи машини и онлайн новинарски сайтове, да се преоформят частично или изцяло, за да служат по-добре на обществото.

Организаторите изтъкват, че макар да са заинтересовани от всякакви предложения, ще се фокусират най-силно върху пилотните нови подходи и проекти, които иначе не биха получили внимание и няма да подкрепят вече съществуващи програми. Предвижда се цялата сума да се разпределят на траншове от 75 000 до 200 000 щ.д. по време на едногодишната продължителност на проекта.

Кандидатствайте тук.
Краен срок: 12 октомври. 

Победителите ще бъдат обявени през март 2019 г.