Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) приветства загрижеността на европейския комисар Нели Крус за свободата на медиите в страната. Смятаме, че ангажираността на европейските институции и, в частност, на Комисията с този важен проблем е добре дошла. В този контекст оценяваме положително публичното изслушване за свободата на медиите, организирано в Европейския парламент от Алианса на либералите и демократите в Европа. АЕЖ-България споделя голяма част от притесненията за свободата на словото, изразени от участниците в дискусията.

В същото време, бихме искали да изразим недоумението си от факта, че този форум се превърна в повод за ново разпалване на войната между двете най-големи издателски групи в страната. Смятаме, че организаторите дължат обяснение по какви критерии са били подбирани участниците и защо не са поканени представители на една от големите медийни групи. Смятаме, че в никакъв случай не бива да се допуска дебатът за свободата на медиите да бъде използван за решаване на лични или икономически противоречия.

Не можем да подминем обаче и абсолютно недопустимата реакция по този повод на вестник Монитор, който в неподписана статия си позволи да отправя обиди към журналистите, участващи в изслушването в Брюксел. Намираме, че подобно поведение в никакъв случай не допринася за развитието на медийната среда в България.

АЕЖ-България е на мнение, че реална картина за ситуацията с медиите в страната би могла да се получи единствено когато мнението на журналистите е ясно разграничено от интересите на собствениците на медии. Проблемът на публичните дискусии е, че не е ясно до каква степен участващите журналисти представят своята гледна точка на професионалисти и доколко защитават официалната позиция на медиите, в които работят. По тази причина, Асоциацията на европейските журналисти – България организира годишна анкета за свободата на словото, в която журналистите са свободни да оценят медийната среда, като сами решат дали да запазят анонимността си. Второто издание на анкетата ще се проведе през есента на тази година. Каним за участие представители на всички медии и се надяваме заедно да получим максимално реална картина за ситуацията със свободата на словото в България.