Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) изразява притеснението си от избирането на политически обвързана личност за член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Без да коментираме професионалните качества на г-н Иво Атанасов, припомняме, че той е тясно свързан с Българската социалистическа партия, от която е бивш депутат. Атанасов е и бивш съветник на президента Георги Първанов.

Смятаме, че членовете на СЕМ би трябвало да бъдат професионалисти с висок обществен авторитет и консенсусни фигури с оглед на специфичните и деликатни функции, с които е натоварен Съветът за електронни медии. Избирането на Атанасов задълбочава опасенията, възникнали след неотдавнашното изявление на председателя на Народното събрание Михаил Миков, което породи страхове, че управляващото мнозинство ще се опита да установи контрол върху обществените медии – нещо, което не се е случвало от 90-те години на миналия век.

Начинът, по който протече избора на новия член на СЕМ показва, че въпреки продължаващите протести и напрежението в обществото, управляващото мнозинство продължава със спорните и непрозрачни назначения, без да се вслушва в исканията за прозрачност и високи професионални критерии. Новият член на СЕМ бе избран измежду двама кандидати – и двамата предложени от една и съща партия. Медийните публикации, появили се още преди да е изтекъл крайният срок за номинации, според които Атанасов е сигурен член на СЕМ, оставиха усещането, че кандидатурата на Радомир Чолаков – специалист, уважаван в гилдията, е издигната единствено, за да не бъде обвинена БСП, че организира “надбягване с един кон”.

В заключение, настояваме изборът на Иво Атанасов да бъде отменен и да започне нова процедура, в която политическите партии да се допитат за номинации до професионални организации.