През последните няколко години здравето стана основна тема на различни конспиративни теории: от ваксини с чипове, през самолети, ръсещи COVID-19, до 5G мрежа, която управлява мозъците ни. За съжаление тези конспирации не просто изкривяват реалността, но влияят на решенията на хората, които понякога имат фатални последствия. Кой стои зад тези дезинформационни кампании и какъв е пътят им от социалните мрежи до мейнстрийм медиите?

Журналисти, ученици и експерти от различни области обединиха сили, за да дадат отговор на този въпрос в рамките на хакатона „Здраве на прицел“, организиран от АЕЖ-България. В рамките на два дни, между 18 и 20 декември, те работиха заедно с журналисти от АЕЖ и експерти от компанията за семантичен софтуер, разследвайки пътя на дезинформацията с помощта на различни технологични инструменти.

В инициативата, подкрепена от Посолството на САЩ в България, се включиха осем отбора. Те фокусираха усилията си върху различни аспекти на манипулациите на тема здраве – от митовете за COVID-19 и ваксините, през т.нар кемтрейлс, демонизирането на Бил Гейтс, и др.

Журито на хакатона в състав Росен Босев, Никола Тулечки, Кристина Христова и Мария Черешева отличи разследванията на три отбора, автори на материалите „До Чикагото и назад: Как кемтрейлс и конспирациите за коронавируса се сляха в едно“, „От Истанбулската конвенция, та на „Измамата к0вид-19“ и „Лъжите идват по-бързо от ваксините“. Специалната награда на журито отиде при отбора на Стефка Златарева, учител по български език и литература, и нейните ученици Ивайло Груев и Виктория Венчева от гимназията по туризъм – ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” – Пловдив, които на практика подготвиха урок, посветен на дезинформацията.

Всички участници създадоха задълбочени разработки, разобличаващи популярни заблуди, които ще бъдат публикувани в предстоящите седмици.