В предаването „Медиатор“, излъчено по радио Землянка на 2 септември,  разговаряме с журналиста Димитър Кенаров, който пропътува по цялото протежение на река Дунав, заедно с осем жени фотографи, носители на награда на името на Инге Морат. Те придружаваха изложба на прочутата американска фотографка от австрийски произход, снимала по цялото крайбрежие на европейската река.

Журналистът се отправя на това пътуване в търсене на истории, част от които сподели за първи път със слушателите на блоградио „Землянка“. Променила ли се е реката в последните 30 години и какъв е сега цветът на “хубавия син Дунав” или на “тихия бял Дунав”? Какви са екологичните предизвикателства в Делтата на Дунав и съществува ли черен пазар на есетрови риби и техния хайвер? Какви са възможностите за журналистически разследвания по тази тема?

 
Една от най-интересните спирки за българския журналист е в родината му. В град Белене, за който Кенаров твърди, че е като че ли метафора на цялата държава. “Мястото, където бъдещето трябваше да се случи, но никога не се случва. Съдбата на прословутата централа, която се строи повече от 30 години, показва как винаги правим някакви проекти донякъде, но никога докрай”. За отношението ни към историята пък е показателен затворът в Белене. Човек би очаквал, че островът, на който се е намирал лагерът, би следвало да е музей, но не е така – на него и днес има затвор, което е абсурдно, но и говори за мисленето ни, смята Димитър Кенаров. В Белене той и мексиканската фотографка, която го придружава, се натъкват и на “затворника, който пази собствения си затвор”. Историята му можете да чуете на подкастите от предаването.