Мисия на АЕЖ-България

 

Ние сме тук, защото има нужда от нас. Ние сме професионална общност от журналисти, част от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател на Съвета на Европа. Нашата цел е да се грижим за подобряване на медийната среда и качеството на журналистиката в България и да подкрепяме журналисти, които са възпрепятствани да вършат (свободно) работата си.

За АЕЖ (AEJ)

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) е сдружение с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза. Организацията е създадена през 2010 г.

Асоциацията на европейските журналисти – България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), обединяваща журналисти от 30 европейски държави. АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.

Членство

Ако желаете да се присъедините към общност от смислени и професионално работещи, български журналисти, станете член на АЕЖ-България. Всеки, който работи под някаква форма в медиите или пък е експерт в областта на комуникациите, европейските въпроси и гражданското общество може доброволно да се присъедини към организацията. Нужно е кандидатът да споделя нашата мисия и да се придържа към устава ни. Членството в сдружението може да бъде пълноправно и асоциирано, като последното дава право само на съвещателен глас в Общото събрание. Всеки новопостъпил член преминава през тримесечен изпитателен срок, през който има статут на асоциирано членство. Повече информация ще намерите тук.