Асоциацията на европейските журналисти – България се обръща към Главна прокуратура, Софийска градска прокуратура, Окръжна и Районна прокуратура в Ямбол, Министерство на вътрешните работи и Областната дирекция на МВР в Ямбол с въпроси какви действия са предприели по отношение на политик, заплашвал кореспондентката на Би Ти Ви в града Дани Атанасова.

От публикация на Атанасова в социалните мрежи и материали в медиите става ясно, че автор на заплахите е Илия Андонов, кандидат за общински съветник от Движението за права и свободи. С решение на Общинската избирателна комисия от 16 октомври Андонов е изваден от кандидатската листа, следователно той е загубил имунитета, с който се ползват кандидати по време на предизборна кампания.

От бюлетина на МВР става ясно, че на лицето е съставен предупредителен протокол, но не се посочва да е бил задържан. В същия бюлетин е описан и друг инцидент: “На 16 октомври, около 21:15 часа, в гр.Ямбол, в близост до голям търговски обект е извършена проверка на 52-годишен местен жител, управляващ лек автомобил. При тестването на водача, техническото средство е реагирало положително за употреба на наркотични вещества или техни аналози.  Мъжът не е дал кръв за изследване.  Автомобилът му е иззет”. 

АЕЖ отправя запитване до компетентните органи дали в двата описани инцидента става дума за един и същ извършител – каквато неофициална информация получихме.

На какво се дължи фактът, че политикът не е задържан и не са установени останалите лица, тормозили семейството на журналистката?

Какви действия са предприети за разследване на отправените заплахи за убийство?

Какви гаранции дават МВР и прокуратурата за сигурността на журналистката и нейното семейство?