Защитата на свободата на медиите в Европа: Доклад на АЕЖ пред Съвета на Европа

220


Постоянният представител на Асоциацията на европейските журналисти по въпросите на медийната свобода към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Уилям Хорсли представи задълбочен доклад относно защитата на свободата на медиите пред 47-мия Съвет на Европа.

 

Докладът обхваща периода 2012-2014 г., предлагайки детайлен анализ на случаите на насилие или груб натиск над журналисти в европейските страни. Сред тях са данни за 12 убити журналисти в Русия и Украйна, целенасочен натиск над медиите в Украйна преди и след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., както и примери за възпрепятсване на журналистическата професия в Турция и Азербайджан. Включени и са и два случаи на заплахи над журналисти в България, както и ключови изводи за засилване на натиска в страни като Великобритания и Гърция.

 

Докладът е приет от Комитета по култура, наука, образование и медии на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Това е четвъртият експертен доклад, представен пред ПАСЕ от Уилям Хорсли от 2009 г. насам. Текстът на анализа, преведен и адаптиран от екипа на АЕЖ-България, можете да свалите оттук:

Protection_of_the_media_freedom_in_Europe_William_Horsley