Постоянният представител на Асоциацията на европейските журналисти по въпросите на медийната свобода към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Уилям Хорсли представи задълбочен доклад относно защитата на свободата на медиите пред 47-мия Съвет на Европа.

 

Докладът обхваща периода 2012-2014 г., предлагайки детайлен анализ на случаите на насилие или груб натиск над журналисти в европейските страни. Сред тях са данни за 12 убити журналисти в Русия и Украйна, целенасочен натиск над медиите в Украйна преди и след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., както и примери за възпрепятсване на журналистическата професия в Турция и Азербайджан. Включени и са и два случаи на заплахи над журналисти в България, както и ключови изводи за засилване на натиска в страни като Великобритания и Гърция.

 

Докладът е приет от Комитета по култура, наука, образование и медии на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Това е четвъртият експертен доклад, представен пред ПАСЕ от Уилям Хорсли от 2009 г. насам. Текстът на анализа, преведен и адаптиран от екипа на АЕЖ-България, можете да свалите оттук:

Protection_of_the_media_freedom_in_Europe_William_Horsley